Gábor Zsazsa lába, a médiatörvény és a válságadó miatt téma Magyarország

Vágólapra másolva!
A médiatörvény és a válságadó miatti kritikákat emelik ki a soros magyar EU-elnökségről szóló beszámolóikban a külföldi lapok. Magyarország ezen kívül Gábor Zsazsa amputálásra váró lába miatt került a lapokba.
Vágólapra másolva!

Világszerte számos lap internetes kiadása - többek között a Wall Street Journal, a Reuters, a Guardian, az Argentina Star, a Monsters and Critics, a Radio Netherland - számol be arról, hogy Magyarország veszi át a soros EU-elnökséget, de mindegyik kiemeli az erről szóló beszámolóban a magyar kormányt a médiatörvény és a válságadó miatt ért kritikákat.

A New York Times szerint a magyar EU-elnökség a sokat vitatott cseh elnökséghez lehet majd hasonló. Az amerikai lap a beszámolón kívül szerkesztőségi cikket is közölt kedden, "Mr. Orban felejt" címmel. Ebben arról írnak, hogy a magyarok büszkék lehetnek 1956-ra és 1989-re, de az új médiatörvényre nem. A lap a kommunista rendszer felé tett visszalépésnek nevezi a törvényt, és azt írja, úgy tűnik, az 1980-as években a szovjet elnyomással szemben és a szabad politikai élet érdekében fellépő Orbán Viktor és pártja mára elfelejtette akkori ideáit.

Az AFP híradását átvevő France 24 arról ír honlapján, hogy az amúgy is zötyögősen induló magyar EU-elnökségnek számos kihívással kell szembenéznie, a romaproblémától kezdve az uniós hitelválságon át az EU hosszú távú költségvetésének elfogadásáig.

A Wall Street Journal és a Business Week külön cikket közöl az Ice-T-dal miatt a Tilos rádió ellen indult vizsgálatról, míg a Radio Netherlands világszolgálata (RNW) angol nyelvű honlapján arra emlékeztet a médiatörvénnyel kapcsolatban, hogy a 2002-es választási vereség után egy Fidesz-közeli lap listát készített a leggyűlöltebb külföldi tudósítókról, amelyen a holland rádió túlságosan is kritikusnak tekintett egyik munkatársa dobogós helyen végzett.

A magyar kormány intézkedésein kívül a lábamputációra váró Gábor Zsazsa miatt írnak Magyarországról külföldön.