Elhunyt Nestor Kirchner korábbi argentin elnök

Vágólapra másolva!
Meghalt szerdán Nestor Kirchner korábbi argentin elnök, a jelenlegi államfő férje. A 60 éves politikus, akinek az utóbbi időben sokat romlott az egészégi állapota, szívrohamot kapott.
Vágólapra másolva!

Elhunyt szerdán Nestor Kirchner korábbi argentin elnök, a jelenlegi elnök, Cristina Fernandez de Kirchner férje. A 60 éves politikus a BBC helyi sajtóra hivatkozó jelentése szerint szívrohamot szenvedett az Argentína déli részén fekvő El Calafate egyik kórházában, ahol egy hónapja szívproblémákkal műtötték.

A Clarin argentin újság szerint Kirchner egy a házában tartott reggeli megbeszélésen lett rosszul, és kórházba vitték, ahol már nem tudták újraéleszteni. A kórházba bement vele felesége, az elnök is.

Kirchner 2003 és 2007 között vezette a dél-amerikai országot, majd képviselőként dolgozott, és ő irányította a dél-amerikai államokat tömörítő Unasurt (Unión de Naciones Suramericanas - dél-amerikai nemzetek szövetsége) is. A jövő évi argentin elnökválasztás egyik esélyeseként tartották számon, bár az utóbbi időben megromlott egészségi állapota: idén kétszer is megműtötték, legutóbb szeptemberben.

A svájci származású apától és horvát származású anyától született politikus fiatalon a radikális baloldalon álló ifjú perónisták közé tartozott, majd később csatlakozott az ugyancsak perónista Partido Justicialista párthoz.

2003-ban Argentína legsúlyosabb gazdasági válsága lett elnök. Ekkor, ellenállva a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és a szabadpiaci gazdaságpolitikai irányzat követőinek, alternatív megoldásokat keresett. 2005. december 15-én bejelentette, hogy önkényesen felmondja az ország IMF felé fennálló tartozását, mellyel évtizedes gazdasági függőségnek vetett véget.

Bár 2007-ben felesége foglalta el az elnöki széket, a fontosabb döntésekre megmaradt Nestor Kirchner befolyása is. Az utóbbi években ugyanakkor gyengült az elnöki pár népszerűsége, miután a globális pénzügyi válságban felerősödtek a hazai gazdasági problémák is.

Argentínában épp szerdán tartják a tíz évenként esedékes népszámlálást. Ilyenkor mindenkinek otthon kell tartózkodnia, így bezár a legtöbb üzlet is.