Visszakozott az olasz kormány a szemétháborúban

Vágólapra másolva!
Egy gigantikus szemétlerakó telep megnyitásának átmeneti elhalasztására kényszerült az olasz kormány, miután a Nápoly környéki Terzignóban tüntetők csaptrak össze a rendőrökkel. Több mint egy hete tartó demonstráció-sorozathoz vezetett, hogy a kormány a nápolyi utcákon gyűlő szemétkupacok problémáját egy terzignói lerakó megnyitásával akarja megoldani. A helyieknek azonban elegük van a bűzből, és félnek a szennyezéstől.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkolló tüntetéssorozat hatására az olasz kormány úgy döntött, hogy elhalasztja egy hatalmas, már elkészült szemétlerakó átadását Nápoly közelében. Vasárnapra virradó éjjel több száz tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel, akik közül hatan megsebesültek az utcai harcban. A harcok a szemétlerakó közelében a Vezúv lábánál fekvő Terzigno városában törtek ki. Mivel a szemétégető nem tudott megnyitni, Nápoly utcáin már mintegy 2000 tonna szemét gyűlt össze - írja a BBC.

Vasárnap a tüntetések miatt Silvio Berlusconi miniszterelnök a térségbe küldte az olasz polgári vádelmi hatóság parancsnokát. Guido Bertolaso újságíróknak kijelentette, a tüntetőkkel addig nem kötnek semmiféle megállapodást, amíg azok véget nem vetnek a több mint egy hete tartó demonstráció-sorozatnak. "A tüntetőkön kívül rengeteg ember van Nápoly környékén, akik civilizált módon is ki tudták fejezni a tiltakozásukat" - fogalmazott.

A Nápolyhoz közeli, a Vezúv Nemzeti Parkban fekvő település lakói a közelükben már működő szeméttelep bűzét is elviselhetetlennek tartják. Az új lerakó hárommillió tonnás kapacitásával Európa legnagyobb ilyen létesítménye lenne. Itt helyeznék el a környékről, elsősorban Nápolyból összegyűjtött hulladékot, ez váltotta ki az óriási ellenállást a helyi lakosokban. A lakosok a szemétlerakók szennyező, és esetleg mérgező hatásaitól is félnek.

Közben Nápoly évek óta a szemétkezelés súlyos problémái miatt szenved, amely a korrupció és a szervezett bűnözés miatt is oda vezetett, hogy az utcákon rendszeresen hatalmas kupacokban bűzölög a szemét. Az uniós környezetügyi biztos figyelmeztette Olaszországot, hogy jogi eljárást indít ellene, és súlyos büntetésre számíthat, ha nem oldja meg a szemétkezelés problémáját a térségben.

A héten már több összecsapás volt a rendőrök és a tüntetők között - utóbbiak felgyújtottak több szemétszállító kamiont, és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre a működő szemétlerakó közelében. Egy keddi rendkívüli ülésen Berlusconi azt ígérte a helyieknek, hogy 14 millió eurót fordítanak a működő terzignói lerakó megtisztítására.