Árvizet okoz az özönvízszerű eső Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Fennakadásokat okoz az özönvízszerű eső következtében kialakult árvíz Szlovákiában. A csapadék miatt medrükből kilépett folyók több települést elöntöttek, és egy hidat is elmostak. Az árvíznek az esti órákig egy halálos áldozata van, egy ember pedig eltűnt.
Vágólapra másolva!

Árvizeket és komoly közlekedési gondokat okozott az özönvízszerű eső vasárnap Szlovákiában. A rövid idő alatt leesett, rendkívüli mennyiségű csapadék miatt a Nyitra, a Handlovka és Rajcianka folyók kiléptek a medrükből, s elöntötték Trencsén megyében Privigyét és Nyitrabányát. Mindkét város környékén víz alatt vannak közutak is, ami bonyodalmakat okozott a közlekedésben. Nyitrabányán az egyik hidat is elvitte a víz, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Kora este a mentők egy vízbe fúlt ember holttestére bukkantak, egy másik személy hollétéről pedig nincs hír.

Akadozik a vasúti közlekedés is, mert mindkét város pályaudvarát víz öntötte el. Az ár több személygépkocsit is elsodort. Privigyén a helyi hatóságok válsághelyzetet rendeltek el. Súlyos gondok vannak Garamszentkereszten (Besztercebánya megye) és néhány más településen is. Németprónán (Nitrianské Pravno) víz alatt van a település központja, s a falun áthaladó országos főúton megszakadt a közlekedés. Túrócszentmártonban a csatornarendszer nem bírta elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékot, a város utcái megteltek vízzel, s mindenféle hulladékkal.

Több településen házak is víz alá kerültek, a pincék megteltek vízzel, több tucatnyi embert ki kellett telepíteni. Sok helyen megszakadt az áram- és a gázszolgáltatás.

A Nyitra felső folyásán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelte el a szlovák hidrometeorológiai intézet, a Vág felső folyásán és a Liptó folyócskán másodfokú a készültség.