Bejelentette az iraki harcok végét Obama

Vágólapra másolva!
Amerika augusztus végén befejezi harci tevékenységét Irakban, és a jövőben már csak tanácsokkal látja el az iraki hadsereget - hangzott el Barack Obama amerikai elnök beszédében, amelyet hétfő este mondott el egy atlantai konferencián. Obama előre nyilvánosságra hozott beszéde szerint a harcoló csapatokat még a hó végéig kivonják Irakból, 50 000 katona azonban 2011-ig a közel-keleti országban marad.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonák augusztus végén befejezik harci tevékenységüket Irakban - jelentette be hétfő este Barack Obama amerikai elnök Atlantában, rokkant amerikai veteránok konferenciáján mondott beszédben. Az elnök beszéde, amelyből részleteket már előre nyilvánosságra hoztak, azt is tartalmazta, hogy a harcoló csapatokat a hónap végéig kivonják Irakból.

Obama megerősítette elkötelezettségét az Irakban és Afganisztánban szolgáló csapatok iránt, ugyanakkor arról szónokolt, hogy az iraki szerepvállalás jellege megváltozik: "a csapataink által vezetett katonai erőfeszítések helyét a diplomatáink által vezetett civil erőfeszítések veszik át" - áll a Fehér Ház által közreadott szövegben.

"Röviddel a beiktatásom után új stratégiát hirdettem Irakban egy teljes iraki felelősségvállaláshoz vezető átmenethez. Világossá tettem, hogy 2010 augusztus 31-én Amerika harci feladatai Irakban véget érnek. És pontosan ez az, amit most teszünk, menetrend szerint, ahogy megígértük" - mondta Obama.

A harcok beszüntetése ugyanakkor nem jelenti, hogy az amerikai csapatok el is hagyják Irakot - emlékeztet BBC. Az országban állomásozó 65 000 katonából 50 000 helyben marad, hogy tanácsokkal lássa el az iraki hadsereget, és továbbra is védje az országban található amerikai érdekeltségeket.

Obama bejelentését meglehetősen feszült légkörben kísérte, hiszen az iraki kormány szerint július az utóbbi két év legvéresebb hónapja volt, fegyveres támadásokban Bagdad adatai szerint összesen 535 ember vesztette életét. Az amerikai hadsereg szerint ezek a számok túlzóak, és csak 222 ember halt meg Irakban: az Egyesült Államok azonban arra nem adott magyarázatot, hogy mi okozhatja a nagy különbséget a két adat között.

Az Irakban tapasztalható bizonytalanságot a támadások mellett az is erősíti, hogy a márciusi parlamenti választások óta a legtöbb mandátumot szerző szunnita, síita és kurd frakciók nem tudnak megegyezni arról, hogy ki legyen a következő iraki miniszterelnök. A folyamatos politikai bizonytalanság a BBC szerint egyre erősíti a félelmeket, hogy nem lehet majd teljesen kivonni az amerikai csapatokat az országból a tervezett időben, 2011 végén.