Elutasította a thai kormányfő a tüntetők kompromisszumos javaslatát

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó a thaiföldi miniszterelnök tárgyalni az ellenzéki tüntetőkkel a kompromisszumos javaslatukról. A vörös ingesek engedve eredeti követelésükből, a miniszterelnök azonnali lemondatásából, új parlamenti választások kiírását ajánlották.
Vágólapra másolva!

Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök szombaton elutasította a kormányellenes vörös inges tüntetők kompromisszumos javaslatát a parlament feloszlatására és egy hónapon belül új választások kiírására. "Nem, én elutasítom. Mert ők erőszakot és megfélemlítést alkalmaznak. Ezt nem fogadhatom el" - jelentette ki a kormányfő Bangkokban.

Az ENSZ és külföldi kormányok kérésére, hogy találjanak békés megoldást a válságra, a tüntetők visszaléptek eredeti követelésüktől, a kormányfő azonnali lemondatásától, és pénteken jelezték, hogy hajlandóak lennének kompromisszumra. Javasolták, hogy kezdődjenek tárgyalások a parlament feloszlatásáról és 30 napon belül új választások kiírásáról. A választásokat szerintük 90 napon belül kellene lebonyolítani.

A miniszterelnök szerint viszont a parlament feloszlatása az egész ország, nem pedig csak a vörös ingesek érdekében történhet. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy engedményei a külföldi média érdeklődésének felkeltését célozzák.

Nattavut Szajkuar, az ellenzék vezetője élesen bírálta a kormányfőt a kompromisszumos javaslat elutasítása miatt. Azt mondta, Abhiszit mindent megtesz hatalma megtartása érdekében, és hogy információi szerint elrendelte a tiltakozó mozgalom szétverését "48 órán belül". A vörös ingesek hetek óta megszállva tartják Bangkok turisták által kedvelt üzleti negyedét, és attól tartanak, hogy a hadsereg erőszakkal fogja kiűzni őket onnan.

A hadsereg vezetői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Anupong főparancsnok megerősítette, hogy elutasítja az erőszakot, viszont a hadsereg szóvivője, Szunszern Kaevkumnerd ezt nem zárta ki.

A vörös ingesek Thakszin Sinavatra megbuktatott miniszterelnök hívei. A tüntetések során eddig legkevesebb 26-an vesztették életüket, és több százan megsebesültek.