A pápát is beperelte egy pedofil pap amerikai áldozata

Vágólapra másolva!
A gyerekeket molesztáló papokról szóló, összes vatikáni irat kiadásáért indított pert egy amerikai férfi. A személyazonosságát titkoló felperes azt állítja, maga is egy pedofil pap áldozata, és hiába írt ügyéről a Vatikánnak évekkel ezelőtt, válaszra sem méltatták. A periratban személyesen megnevezi XVI. Benedek pápát is.
Vágólapra másolva!

A pápát ás a Vatikánt is beperelte egy amerikai férfi. A felperes, aki nem hozta nyilvánosságra személyazonosságát, azt állítja, annak idején ő is Murphy atya áldozatává vált, akiről úgy vélik, akár 200 gyereket is molesztálhatott egy siketek otthonában, az amerikai Milwaukee-ben. Az egykori, állítólagos áldozat azt szeretné elérni a perrel, hogy a Vatikán adjon ki minden iratot, amely pedofil ügyekbe keveredett papokról szól. A periratban Joseph Ratzingert (XVI. Benedek pápát) és két bíborost is megnevezik.

Murphy atya ügyében, 1996-ban egyik felettese kezdeményezésére elindult ugyan egy vatikáni vizsgálat, ám az atya 1998-as haláláig ez nem zárult le (ügyéről bővebben ebben a cikkben tájékozódhat).

A férfi hanyagsággal vádolja a szentszéket, amelyet arra akar a perrel rákényszeríteni, hogy "fedjék fel aktáikban rejtegetett titkaikat" - idézte Jeff Anderson ügyvédet a BBC. Az áldozat már 1995-ben írt a Vatikánnak (Angelo Sodano bíborosnak, aki akkor a Vatikán külügyminisztere volt), hogy közösítsék ki Murphy atyát, de levelére - amelyben részletesen leírta, mit tett vele az atya, és hogy ez mennyire megviselte, illetve, hogy egy másik fiú emiatt lett öngyilkos - nem kapott választ. Levelét elvileg továbbítani kellett volna a Hittani Kongregációnak - amelyet ekkor a jelenlegi pápa vezetett -, de a vatikáni hivatal azt állítja, ők csak 1996-ban értesültek Murphy atya ügyéről.

Az ügyvéd szerint védence nem pénzt akar, hanem azt követeli az egyháztól, hogy "álljon elő minden irattal, amelyekben bizonyítékok szerepelnek gyermekek zaklatására az elmúlt évtizedekből".