Fico pártja elutasítja a magyarok kettős állampolgárságát

Vágólapra másolva!
Beavatkozás lenne Szlovákia szuverenitásába a magyarok kettős állapolgárságának megadása a szlovák kormánypárt, a Smer alelnöke szerint. Orbán Viktor Fidesz elnök hétfőn jelentette be, hogy a lehető leghamarabb törvényt alkotnának a kettős állapolgárságról. Szlovákiában júniusban lesznek választások, a legnagyobb esélyes a Smer.
Vágólapra másolva!

Visszautasítja a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló az elképzeléseket Dusan Caplovic, a kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes, Robert Fico kormányfő pártja, a Smer egyik alelnöke. "Ha a Smer-Szociáldemokrácia a következő szlovák kormány tagja lesz, egyértelműen el fogjuk utasítani egy ilyen, az önálló Szlovákia szuverenitásába exterritoriális beavatkozást jelentő törvényjavaslatot" - mondta a Hospodárske noviny pozsonyi napilapnak.

Arra a kérdésre, Szlovákia szempontjából jó hírnek vagy kisebbik rossznak tartja-e az egyszínű Fidesz-kormányt és a Jobbik ellenzékbe kerülését, Caplovic azt válaszolta: "Szlovákia szempontjából az a lényeges, hogy a Jobbik bekerült a magyar parlamentbe. Ez határozottan nem jó hír." A Jobbik országgyűlési jelenléte ugyanis a miniszterelnök-helyettes szerint veszélyezteti a magyar demokráciát.

Orbán Viktor, a vasárnapi magyarországi választáson győztes Fidesz elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a parlament akár már az új kormány megalakulása előtt dönthet a kettős állampolgárság megadásáról. Szász Jenő romániai magyar politikus még vasárnap este a Fidesz rendezvényén az [origo]-nak azt mondta, bíznak a kettős állampolgárság elfogadásában, de azt csak szimbolikus dolognak tartják, és nem igénylik a szavazati jogot.

Szlovákiában június 12-én lesznek a parlamenti választások. A négy évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan ismét Robert Fico pártja, a Smer esélyes. Népszerűsége 40 százalék körül mozog, messze megelőzi a többi pártot.