Obama megengedi a part menti olajfúrásokat

Vágólapra másolva!
Eddig tiltott területeken is engedélyezni akarja az olaj- és gázkitermelést Barack Obama amerikai elnök, aki szerdán jelentette be erre vonatkozó terveit. A lépéssel politikailag két tűz közé került, a republikánusok ugyanis keveslik, a környezetvédők túl soknak tartják a tervezett intézkedést.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok külföldi energiafüggőségének csökkentését célozza az a javaslat, amellyel szerdán állt elő Barack Obama amerikai elnök. Közölte, hogy tervezik a part menti területek megnyitását az olaj- és gázkitermelés céljára.

A BBC szerint kevés részletet árult el a tervekről, de annyit közölt, hogy az érzékeny alaszkai területek továbbra is védelmet fognak élvezni. A kitermelés így várhatóan az atlanti-óceáni partvidék déli részét és a Mexikói-öböl keleti részét fogja érinteni.

Obama ezzel a bejelentéssel két tűz közé került. Politikai riválisai, az olajipart hagyományosan támogató republikánusok túl kevésnek tartják a tervezett lépéseket, míg a demokratákhoz közelebb álló környezetvédő csoportok azt állítják, hogy ezek az intézkedések is súlyos károkat fognak okozni.

A bejelentés ugyanakkor egyúttal segítheti is az elnököt egyik nagy kampányígéretének, a klímaváltozás elleni törvénycsomagnak az elfogadtatásában. Tavaly nyáron a képviselőház elfogadott ugyan egy klímatörvény-tervezetet, ez azonban elakadt a szenátusban.

Kritikusai attól tartanak, hogy a gázkibocsátás csökkentésére vonatkozó tervek sérthetik az amerikai üzleti érdekeket, miközben a globális válságban amúgy is legyengült az Egyesült Államok gazdasága. Obama ugyanakkor az energiafüggőség mérséklésére irányuló lépésekkel részben leszerelheti ezeket az érveket.