Közel százezer dollárt fizettek Kennedy gyilkosának koporsójáért

Vágólapra másolva!
Az ezer dolláros kikiáltási ár közel százszorosát, több mint 18 millió forintot fizettet ki John F. Kennedy gyilkosának első koporsójáért egy ismeretlen licitáló egy amerikai aukción.
Vágólapra másolva!

Ezer dollárért (kb. 205 ezer forint) kiáltották ki a legendás amerikai elnököt, John F. Kennedyt meggyilkoló Lee Harvey Oswald első koporsóját egy Los Angeles-i aukción. A bizarr tételre ketten is licitáltak, és jól felverték az árát, a kitartóbb érdeklődő 87 469 dollárért (több mint 18 millió forint) jutott hozzá - írja a Telegraph. A brit lap szerint a koporsót egy temetkezési vállalkozó árverezte el, aki 1981-ben jutott hozzá, amikor Oswaldot exhumálták. A temetkezési vállalkozó egy új koporsóra cserélte el a családdal a most továbbadott első, egyszerű fakoporsót.

Az aukciósház vezetője nem árulta el, hogy a két órán át tartó licitben végül ki vette meg a koporsót, de azt mondta, később a nyilvánosság elé léphet. "Bármit, aminek köze van a JFK-merénylethez, magas áron lehet eladni" - mondta az aukciósház vezetője.

Oswaldot 1963. november 22-én, nem sokkal a Kennedy elnök elleni merénylet után vették őrizetbe, de amikor a rendőrök két nappal később egy előre bejelentett időpontban a börtönbe akarták szállítani, egy férfi lelőtte. Az elnök elleni merényletet kétségek övezték, Oswald holttesét az egyik feltételezés bizonyítása miatt hantolták ki 1981-ben. Az eredeti koporsót megkárosította a sírba betörő víz, ezért cserélték ki egy újra.