Hóvihar okoz káoszt az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Veszélyhelyzetet hirdettek ki hat amerikai államban, miután hóvihar söpört végig az Egyesült Államok keleti partján. Több mint kétezer légi járatot töröltek, akadozik a vasúti és a közúti forgalom. Több százezren rekedtek a repülőtereken.
Vágólapra másolva!

Karácsony után több százezezer ember rekedt az amerikai repülőtereken, mert az Egyesült Államok keleti partján hóvihar söpört végig vasárnap este és hétfőn reggel. A hóvihar 55 km/h-s sebességgel érkezett, New Yorkot és környékét sújtotta a leginkább, ott több mint 51 centi hó esett. Lezárták a New York-i repülőtereket, a JFK-t, a Newark Libertyt és a LaGuardiát is, mintegy ezernégyszáz légi járatot töröltek, több ezren nem tudtak elutazni, az utasok a terminálokon táboroztak le. A repülőtéri illetékesek azt mondták, hogy várhatóan keddre normalizálódhat a helyzet, és akkor megnyílhatnak a kifutópályák.

Forrás: AFP

Hóvihar az Egyesült Államokban

New York utcáit mintegy kétezer hómunkás takarítja, mintegy tízezer kilométeren. Michael Bloomberg, New York polgármestere megkérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon, és ne menjen ki az utcára, csak ha feltétlenül szükséges.

A rendkívüli havazás miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki Massachusetts, Maine, Maryland, New Jersey, Észak-Karolina és Virginia államokban. A 128 kilométeres óránkénti sebességet is elérő széllökések miatt több tízezren maradtak áram nélkül Massachusetts és Rhode Island területén. A vasúti közlekedés is akadozik, több vonat nem indult el New York és Maine között, New York és Boston között, és Virginiában sem. Az autópályákon és országutakon is nehézkes a közlekedés, sok autó akadt el a hóban, és több baleset is történt. Maine államban egy 59 éves férfi meghalt egy balesetben. A New Jersey-i országúton két, utasokat szállító busz is az árokba borult. Szokatlan módon az Egyesült Államok délkeleti részén, így Alabama és Mississippi területén is havazik, 128 év után most először fehér volt a karácsony a Georgia állambeli Atlantában.