Amerikai és német feddést kapott Oroszország a Hodorkovszkij-per miatt

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint a Hodorkovszkij olajmágnást újabb hat évre bebörtönző ítélet "negatív hatással lesz Oroszország megítélésére", az amerikai elnök szóvivője szerint pedig az eljárás sérti a törvény előtti egyenlőség elvét. A német külügyminiszter, Guido Westerwelle csatlakozott kollégáihoz azt állítva, hogy a per "visszalépés" volt a modernizálásban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Németország aggályait fejezte ki amiatt, hogy másodfokon is elítélték Mihail Hodorkovszkij egykori olajmágnást - írta a BBC. Az üzletembert, akit Vlagyimir Putyin korábbi elnök (jelenleg miniszterelnök) legnagyobb ellenfeleként tartottak számon, újabb hat év börtönre ítélték.

Robert Gibbs, az amerikai elnök szóvivője azt közölte, hogya washingtoni fehér Házat mélyen nyugtalanítja Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnás és üzlettársa, Platon Lebegyev ellen hozott ítélet. Közleményében úgy vélte, hogy megsértették a törvény előtti egyenlőség elvét, és a jogrendszert túlzott mértékben helytelen célokra használták fel.

Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere azt mondta az ítélethirdetés után, hogy "ez és más hasonló ügyek negatív hatással vannak Oroszország nemzetközi megítélésére az emberi jogokat és a befektetői környezetet tekintve". Szerinte "komoly kérdések merültek fel", mivel elfogult lehet a vádemelési gyakorlat és a jogbiztonság is sérülhetett a politikai befolyás miatt.

A német külügyminiszter elmondása szerint nagyon aggódik a per kimenetele miatt. "Erősen kétes az eljárás módja, és egyben egy hátralépést is jelent az ország modernizálásában" - írta közleményben. Guido Westerwelle felszólította az oroszokat, hogy az ő érdekük is, hogy "komolyan vegyék az aggodalmakat, és fellépjenek a jogbiztonság, a demokrácia és az emberi jogok védelmében".

A Reuters azt írta, hogy az Oroszország valaha leggazdagabb emberének számító Hodorkovszkij ügyvédje fellebbez az ítélet ellen. Az ügyvéd szerint politikai nyomásra született a per eredménye. A vád szerint Hodorkovszkij 27 milliárd dollárnyi olajvagyont lopott el 1998 és 2003 között azzal, hogy befolyásolta az árakat.