Tizenhat évesen adná férjhez a lányokat az iráni elnök

Vágólapra másolva!
A lányoknak a 16-18 éves kor a legalkalmasabb a házasságkötésre Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök szerint. Az iráni vezetés ettől várja a lakosság számának növekedését.
Vágólapra másolva!

Tizenhat éves korukban kellene megházasodniuk a lányoknak Máhmúd Ahmadinezsad Iráni elnök szerint. Az elnök közölte, nem jó a jelenlegi helyzet, amikor átlagosan 24-26 éves korukban házasodnak meg az iráni lányok. "A fiúknak 19 és 21 éves koruk között, a lányoknak 16 és 18 éves koruk között kellene házasodniuk" - idézte Ahmadinezsadot több iráni hírforrás.

A bejelentést a brit Independent szerint egy helyi politikai elemző úgy értelmezte, hogy a kormány igyekszik elnyerni a fiatalabb szavazók szimpátiáját. A Guardian ugyanakkor azt írja, hogy a bejelentéstől a lakosság számának növekedését várja Ahmadinezsad, aki azzal utasítja el a családtervezést, hogy az nyugati import. A lakosság növekvő száma ugyanakkor a lap szerit csak tovább növeli a jelenleg is magas - tavaly hivatalos adatok szerint közel 12 százalékos - munkanélküliséget.