Kiengedték a házi őrizetből a mianmari ellenzék vezetőjét

Vágólapra másolva!
Százak tüntettek annak a mianmari politikusnak a szabadon bocsátásáért, aki az elmúlt éveket házi őrizetben töltötte. Ang Szan Szú Kji-t helyi idő szerint szombat este szabadon engedték a mianmari hatóságok.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték a mianmari hatóságok helyi idő szerint szombat este Ang Szan Szú Kji-t, aki nem sokkal ezelőtt megjelent a háza előtt tüntető tömegek előtt a BBC szerint. A Nobel-békedíjas politikus az elmúlt 21 évből 15-öt házi őrizetben töltött. "Imádkozunk azért, hogy elengedjék" - mondta korábban egy ranguni háziasszony az AFP hírügynökségnek, ugyanis egyáltalán nem volt biztos, hogy Ang Szan Szú Kji-t valóban elengedik a hatóságok, pedig a háza előtt már napok óta több száz ember követelte a szabadon bocsátását.

"A mianmari katonai kormányzat nem szabott semmiféle előfeltételt Ang Szan Szú Kji házi őrizetének feloldásához, így a politikus teljes egészében szabadságot élvez" - közölte egy magas rangú mianmari kormányzati képviselő az MTI szerint órákkal a politikus szabadonbocsátása után. A helyi televízió szerint jó magaviselete miatt kapott amnesztiát az ellenzéki vezető.

Korábban még az sem volt biztos, hogy Szú Kji egyáltalán elfogadja-e a feltételes szabadábra helyezést, ha ez azzal jár, hogy eltiltják a politikai tevékenységétől. A 65 éves politikust eredetileg a múlt évben kellett volna elengednie a hatóságoknak, de végül 18 hónappal meghosszabbították a házi őrizetét. Ebben közre játszott az is, hogy egy amerikai átúszta a közelben található Inya tavat, egészen Szú Kji házáig, állítólag azért, mert meg akarta menteni a politikust, Szú Kji pedig megengedte neki, hogy nála töltsön két éjszakát.

A mianmari tudósítások szerint jelenleg tömegek állnak Ang Szan Szú Kji-t háza, illetve pártjának, a Nemzeti Demokratikus Ligának a székháza előtt, többen "Veled vagyunk Aung Szan Szú Kji" feliratú pólót viselnek. A BBC szerint Rangun utcáin rohamrendőrökkel tömött teherautókat lehet látni.

Aung Szan Szú Kji szabadon engedése akkor került a figyelem középpontjába, amikor a múlt vasárnap 20 év után először újra választásokat tartottak Mianmarban (Burmában). A Nemzeti Demokratikus Liga a választás bojkottjára szólított fel, miután Ang Szan Szú Kji nem indulhatott a választásokon, több más ellenzéki párt pedig csalásokról beszél. Az egyik ellenzéki párt vezetője szerint sok szavazót előszavazásra hívtak be már a választások előtt, ide azonban az ellenzék nem delegálhatott megfigyelőket, így az eredmény könnyen manipulálható.

A választást végül a mianmari média információi szerint a katonai junta által támogatott párt nyerte meg, megszerezve a többséget a Parlament alsó- és felsőházában is. Az elmúlt 20 évben az országot irányító katonai junta szerint a választások átmenetet képeztek a katonai irányítás és a civil demokrácia között, de az ellenzék, és több nyugati kormányzat és emberi jogi szervezet szerint a választás egyáltalán nem volt szabad és igazságos. A mostani választás előtt utoljára 1990-ben tartottak voksolást Mianmarban, ezt Ang Szan Szú Kji pártja nyerte, de soha nem volt alkalma kormányozni, mert a katonai rezsim megsemmisítette az eredményeket (Mianmar konfliktusáról korábbi összefoglalónkban, itt olvashat).