Nemzetközi nap lett Nelson Mandela születésnapja

Vágólapra másolva!
Vasárnap ünnepli 92. születésnapját Nelson Mandela, Dél-Afrika első fekete elnöke. A Nobel-békedíjas Mandela munkásságának elismeréseként az ENSZ Nemzetközi Nelson Mandela Nappá nyilvánította július 18-át.
Vágólapra másolva!

Vasárnap ünnepli Nelson Mandela 92. születésnapját és az első Nemzetközi Nelson Mandela Napot a világ, az ENSZ ugyanis úgy döntött, hogy a Nobel-békedíjas egykori elnök munkásságának elismeréseként a világnapjává nyilvánítja július 18-át. Ez az első alkalom a világszervezet története során, hogy egy ember tiszteletére nevez ki világnapot.

Nelson Mandela a családjával tölti a születésnapját Johennesburgban, születésnapja mellett vasárnap ünnepli harmadik feleségével, Graca Machellel a 12. házassági évfordulóját is. Az országban többfele ünnepségeket rendeznek tiszteletére, az üzleti és a civil társasalom tagjai pedig elhatározták, hogy Mandela 67 éves tevékenységének tiszteletére legalább 67 percet fordítanak ezen a napon jótékonyságra. A helyi média beszámolói szerint vasárnap utcagyerekeknek osztottak ételt és más karitatív cselekedetekkel töltötték sokan az idejüket.

Nelson Mandel az apardheid-ellenes mozgalom aktivistája volt, tevékenységéért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A börtönből 27 év után 1990-ben szabadult. 1993-ban Nobel-békedíjat kapott, majd egy évvel később Dél-Afrika első fekete elnökének választották. Leköszönése után az AIDS és a szegénység elleni küzdelmet segítette 2004-es visszavonulásáig. Az [origo] két éve, 90. születésnapján portrét közölt Mandeláról, ebben a cikkünkben részletesen olvashat az életéről és munkásságáról.