Megkezdik a NATO-csapatok kivonását Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Egy, az Independent által kiszivárogtatott dokumentum szerint 2014-ig kivonulnak a külföldi haderők katonái Afganisztánból. A lap szerint ezt egy keddi konferencián fogja bejelenteni Hamid Karzai afgán elnök. A kivonulást néhány hónapon belül megkezdik a szövetségesek.
Vágólapra másolva!

A NATO-csapatok néhány hónapon belül megkezdik kivonulásukat Afganisztánból, 2014-re pedig teljesen kivonulnak a szövetségesek Afganisztánból - az Independent szerint ezt fogja bejelenteni egy keddi kabuli konferencián Hamid Karzai afgán elnök. A rendezvényen ott lesz, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-fötitkár és további hetven ország külügyminisztere.

A konferencián Hamid Karzai vázolni fogja Afganisztán közeljövőjét, ahol először említenek konkrét időpontot a szövetségesek kivonulásáról. Egy ötéves terv keretében 800 millió dollár fejlesztési és újjáépítési támogatást adnak a katonai koalíció tagjai az afgán kormánynak.

A brit védelmi miniszter, Liam Fox megerősítette, hogy 2014-ig kivonják a harcoló brit csapatokat Afganisztánból. A miniszter szerint kiképző egységek 2014 után is maradnának, hogy segítsék az afgán hadsereg kiképzését.

"Mindig az volt a célunk, hogy sikeres legyen a küldetésünk, a küldetésünk pedig az, hogy az afgán biztonsági erők 2014-re képesek legyenek önállóan is biztonságot teremteni" - mondta Fox a BBC1 tévécsatornában.