Vágólapra másolva!
A 75. születésnapja alkalmából készült interjúban a dalai láma elárulta: Tibetről és egy nőről is szokott álmodni. A láma arról is beszélt, hogy naponta legkevesebb öt órát meditál, ötven éve nem vacsorázott, és fejlesztenie kellene számítógépes tudását.
Vágólapra másolva!

Olykor a dalai láma is álmodik nőről - ezt az indiai száműzetésben élő tibeti vallási és szellemi vezetője maga árulta el a Bild című lapban 75. születésnapja alkalmából megjelent interjújában. A dalai láma - aki 1959-ben a kínai megtorlás elől menekült Indiába - elmondta, hogy különösen korábban rendkívül sokat álmodott Tibetről. "Olykor ugyanakkor egy nőről is álmodom" - ismerte el a tibeti vezető a német lap újságírójának, azt azonban hozzátette: "Ilyenkor azonban álmomban eszembe jut az is, hogy szerzetes vagyok."

A láma támogatja a papi nőtlenséget, a cölibátust, mint mondta, "szerzetesként az ember jobban átadhatja magát a hitnek", a szex az embert az állatokkal hozza egy szintre. "A cölibátus valami olyan, ami megkülönböztet engem az állattól" - mondta a Nobel-békedíjas Tendzin Gyaco.

Születésnapjáról azt mondta, hogy buddhista szerzetesként az csupán egy nap az életében. Páratlan szellemi és fizikai frissességét azzal magyarázta: "kilenc órát alszom, meditálok, és lemondok a vacsoráról". "Az elmúlt 50 évben nem vacsoráztam" - tette hozzá.

Az interjúban a dalai láma elismerte azt is, hogy bizonyos szempontból lustának tartja magát. Naponta legkevesebb öt órát meditál ugyan, sokat imádkozik, a buddhizmus írásait tanulmányozza, ugyanakkor kevés időt fordít angol nyelvtudásának javítására, illetve számítógépes ismeretek elsajátítására - jelentette ki. Nincs is saját számítógépe, és több mint egy éve televízióját sem kapcsolta be. "Túl kevés az időm" - magyarázta.

Egyik példaképe II. János Pál pápa, a politikusok közül pedig a legnagyobb elismeréssel az egykori német kancellárról, Willy Brandtról szólt, aki a hidegháború idején - amikor mindenütt bizalmatlanság uralkodott - új bizalmat teremtett Kelet és Nyugat között. A jövőről derűlátóan nyilatkozott, és ismét álmaira hivatkozott. Mint mondta, az 1960-as években egyszer azt álmodta, hogy 113 éves koráig él, és megálmodta azt is, hogy Kína nem marad örökké totalitárius rendszer.