Katonákat szállító autóbuszt robbantottak fel Isztambulban

Vágólapra másolva!
Négy ember meghalt, amikor kedden reggel pokolgépes merényletet hajtottak végre egy katonákat szállító autóbusz ellen Isztambulban. A támadást feltehetően kurd lázadók hajtották végre.
Vágólapra másolva!

Pokolgépes merényletet követtek el a törökországi Isztambulban kedd reggel egy katonákat szállító autóbusz ellen - jelentette a CNN Türk hírtelevízió. A robbantásban négy ember életét vesztette - közülük hárman katonák -, és tucatnyi sebesültet kellett kórházba szállítani. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan utaztak a buszon, azt azonban tudni lehet, hogy az utasok között hozzátartozók is voltak.

A tévében bemutatott felvételeken egy busz látható, amelynek ablakai betörtek. A jármű erősen megrongálódott, különösen a csomagtér magasságában. Médiabeszámolók szerint a terrorcselekményt egy katonai lakótelep közelében hajtották végre.

A merényletet feltehetően kurd lázadók hajtották végre egy nappal azután, hogy a török hadsereg bejelentette: nagy erőket, köztük elit alakulatokat vezényelt az Irakkal határos területre a hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek egyre hevesebbé váló összecsapásai miatt. A PKK a hétvégén 11 katonát ölt meg, hétfőn este pedig egy újabb katona esett el a lázadók egy akciójában.

Az utóbbi hetekben ismét fellángoltak az összecsapások Törökország délkeleti, zömmel kurdok lakta vidékein a hadsereg és a lázadók között. A PKK fegyveresei a melegebb időjárás beköszöntével egyre gyakrabban szivárognak át Irakból török területre, s hajtanak végre rajtaütéseket katonai vagy rendőri célpontok ellen. A PKK nemrég felmondta a tavaly meghirdetett egyoldalú tűzszünetet, és felújította fegyveres támadásait. Ezt azzal indokolta, hogy a hadsereg offenzívát kezdett a kurdok állásai ellen, illetve hogy az ankarai kormány akadályozza a több évtizedes konfliktus politikai megoldását.