Büntetőeljárás indult a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés miatt

Vágólapra másolva!
Hivatalos bűnügyi eljárás indítanak az amerikai hatóságok a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt. A megrongálódott olajkút tulajdonosa, a brit BP olajtársaság részvényeinek értéke már eddig is rekordmélységbe süllyedt, miközben a térségben megkezdődött a hurrikánszezon. Meteorológusok szerint az olajfolyás megszüntetésén és a kár elhárításán szorgoskodó emberek dolgát az idén szokatlanul sok hurrikán is nehezíti majd.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárást indított a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés miatt az Egyesült Államok. Ezt Eric Holder amerikai legfőbb ügyész jelentette be kedden. Azt nem árulta el, hogy konkrétan ki ellen indult a vizsgálat. Az április 20-án elsüllyedt Deepwater Horizont olajfúró-platform tulajdonosa a brit BP olajcég. A megrongálódott tenger alatti olajkútból naponta 800 ezer liter nyersolaj kerül a környezetbe.

A társaság több módszerrel is megpróbálta megszüntetni a szennyezést, ám az erőfeszítések eddig hiábavalónak bizonyultak. A legújabb próbálkozás lényege, hogy tenger alatti távirányítású robotokkal elvágják a megrongálódott olajcsövet, és lezárják egy dugóval. Ahogy korábban, a cég most is közölte, hogy a kísérlet nem kecsegtet biztos sikerrel. Sokan attól tartanak, hogy ha az újabb próbálkozás is balul sül el, akkor még több olaj fog a tengerbe ömleni.

Korábban megpróbálták nehéziszap befecskendezésével eltömíteni a csövet, ám ez nem sikerült. A kudarc, illetve annak a bejelentésnek a hatására, hogy akár augusztusig is elhúzódhat az olajfolyás megszüntetése, jelentősen gyengültek a cég részvényei. A társaság piaci értéke a környezeti katasztrófa óta eltelt hat hétben összesen 40 százalékkal csökkent - jelentette a Washington Post.

Kedden Barack Obama amerikai elnök az USA története legsúlyosabb környezetvédelmi katasztrófájának nevezte az esetet, és a felelősök megbüntetését ígérte.

Eközben újabb tényező akadályozhatja az olajfolyás megszüntetésén és a kárelhárításon dolgozó több ezer ember munkáját: a térségben beköszöntött a hurrikánszezon, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy idén az átlagosnál több viharra lehet számítani. Legalább 15 hevesebb trópusi viharra számítanak, amely közül nyolc nagy valószínűséggel eléri a hurrikán erősséget.

A viharok miatt várhatóan vissza kell vonni a kárelhárításon dolgozó 500 hajót, és félő, hogy a heves hullámzás akár 20 kilométerre a szárazföld belsejébe is szoríthatja a szennyezést az öbölbe torkolló folyókon.