Csak jövő héten próbálkoznak az új olajfogóval a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Eredetileg csütörtökön illesztették volna a helyére az újabb olajfogót, hogy megakadályozzák az április végén elsüllyedt fúrótoronynál a további szivárgást, de végül csak a jövő héten folytatják a munkát. Már többféle módszerrel próbálták megállítani a vízbe ömlő olajt, sikertelenül.
Vágólapra másolva!

Csak a jövő héten kerülhet helyére az új olajfogó kupola, amelyet abból a célból eresztettek le a Mexikói-öbölben a tengerfenékre, hogy megszüntessék a kisebbik szivárgást a megsérült kútnál. "Valószínűleg a következő hét vége környékén illesztjük a szivárgás fölé" - közölte Jon Pack, az április 20-án felrobbant és elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platformot üzemeltető BP szóvivője.

A 2 tonnás berendezést szerdára virradóra engedték le az 1500 méteres mélységbe; a BP akkor még azt mondta, az acélszerkezetet már csütörtökön helyére igazíthatják a mélytengeri robotok.

A kisebbik olajfogót egy olyan csövön keresztül kötnék össze egy felszíni tankerrel, egy másik vezetékben meleg vizet és metanolt juttatnának le a mélybe, hogy megelőzzék a jégkristályok képződését. A korább, nagyobb olajfogó ugyanis a jegesedés miatt nem vált be.

Becslések szerint továbbra is naponta mintegy 800 ezer liter nyersolaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe.

A BP - amelynek piaci értéke a robbanás óta 30 milliárd dollárral csökkent - csütörtökön azt közölte, hogy eddig 450 millió dollárt költött kárelhárításra. A cég már több mint 400 ezer gallon (másfél millió liter), a nyersolaj lebomlását segítő vegyszert fecskendezett a Mexikói-öbölben a vízbe és a tenger felszínére. Ekkora mennyiségű vegyszert még egyetlen korábbi amerikai olajszennyezés elhárítására sem alkalmaztak.