Piros-fehér-zöld cserépből támad az osztrák falura a fenyegető kúszónövény

Vágólapra másolva!
Sem a stájerországi Murauban dolgozó magyarok, sem a helyi polgármesteri hivatal, de még a képet készítő radikális párt sem tud arról, hogy feszültség lenne a magyarok és a Sankt Georgen ob Murauban élő emberek között. Egy fenyegető kúszónövény mégis piros-fehér-zöld virágcserépből nyújtózik az osztrák síparadicsomban élők felé az FPÖ egyik kampányhirdetésben. Az FPÖ helyi képviselője szerint a virág nem a helyben sok pénzt befektető magyarokat jelképezi, a polgármester pedig butaságnak tartja az egész ügyet.
Vágólapra másolva!

Szuper Péter, a stájerországi Murauban élő magyar férfi másfél-két hete egy reklámküldeményt talált a postaládájában. A szórólapot az alig 1400 fős település valamennyi házához bedobták. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szórólapján egy karikatúra és egy fotó látható, a karikatúra egy piros-fehér-zöld cserépbe ültetett, látszólag ártatlan virágot - egy estikét - ábrázol, amely a következő képkockán már az öltönyös férfiakra tekeredik és fenyegetően tornyosul feléjük.

A támadást egyedül a kezdetektől fogva, szkeptikus középkék öltönyös féri (az öltöny színe megegyezik az FPÖ színével) ússza meg, aki azzal kommentálja az esetet, hogy "Emberek, ez előre látható volt". A képen két fekete öltönyös férfi a virág fogságába kerül (az egyik a kormányban alárendelt szerepet játszó osztrák néppártot, az ÖVP-t, a másik a 2008-ban elhunyt radikális osztrák pártvezér, az FPÖ-t éveken át vezető Jörg Haider utolsó pártját, a BZÖ-t jelképezi), legrosszabbul azonban egy piros öltönyös (a kormányt vezető szocialista SPÖ-t jelképező) férfi jár: őt teljesen a földre teperi a kúszónövény. A két karikatúrakocka mellett egy hat férfit ábrázoló fotó látható, amelyen a következő felirat áll: "Mi a gyökerénél ragadjuk meg a problémákat!"

Sankt Georgen ob Murauban március 21-én helyhatósági választások lesznek. A község vezetésében az FPÖ-nek jelenleg négy helye van 7 ÖVP-s és 4 SPÖ-s testületi tag mellett.

"A fényképen látható két helyi síoktató, a golfklub egyik bérlője és egy étteremtulajdonos is, akik nagyon jól profitálnak a rengeteg magyar turistából" - mondta az [origo] figyelmét a hirdetésre felhívó ausztriai magyar férfi. Szuper szerint a képen látható egyik férfi még gyermeke keresztelőjére is meghívta a magyar síturizmusban dolgozó ismerőseit.

Szuper szerint nemcsak neki, a falunak sem tetszik az FPÖ hirdetése. "Beszélnek róla az emberek. Az egyik nyolcvan éves néni lakásokat ad ki, és fel van háborodva. Mondta, hogy nem érti az egészet, hiszen itt mindenki a turistákból és főleg a magyarokból él. Én sem értem, szerintem ez egy álszent dolog, nincsenek itt konfliktusok" - mondta Szuper. "Mutattam a polgármesternek is a hirdetést, aki azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele" - tette hozzá a férfi, aki nem csak a szezonban, hanem egész évben az osztrák faluban él, és a síparadicsomnak otthont adó Kreischberg nevű hegyen, egy hüttében dolgozik.

Magyarbarát osztrák régió

A Budapesttől kocsival körülbelül 5 óra alatt megközelíthető Murau népszerű síközpont, a síelők legalább fele magyar, a visszatérő vendégek között Szuper szerint több olimpikon és ismert közéleti személyiség van.

Kapus György, az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal igazgatója szerint a muraui régió húsz évvel ezelőtt az elsők között ismerte fel a magyarok jelentőségét, azóta a magyarok által leglátogatottabb terület Ausztriában. A terület megélhetése ezért szerinte nagyban függ a magyaroktól. Mint mondta, a síszezonban rengeteg magyar dolgozik a régióban.

A környéken az egyetlen bevételi forrás a turizmus. "A teljes vezetés - beleértve az FPÖ-t is - folyamatosan támogatta a turisztikai fejlesztéseket a Kreischbergen" - mondta az [origo]-nak Franz Schitter, a polgármesteri hivatal hivatalvezetője. A magyar turisták aránya Murauban és környékén 40-50 százalék között van és évente nő. A hétvégén például magyar sí- és snowboardbajnokságot rendeznek a hegyen, március 15-én a murai pálya sífelvonójánál minden évben felhúzzák a magyar zászlót.

Több magyarnak részesedése van a helyi hotelekben, és a környéken egyre több a magyar ingatlantulajdonos. A hivatalvezető jelentősnek nevezte a magyar beruházásokat, mint mondta, a régióban egyebek mellett házakat, szállodákat vásárolnak és építenek a magyar befektetők. Kapus szerint éppen ez szúrja a hatásvadász politikai szereplők szemét és egyes magyar hotelüzemeltetők sikere irigységet szült. A szórólapot azzal kommentálta, hogy "minden szélsőséges párt megpróbál valamibe belekapaszkodni".

A készítők szerint sincs szó magyarellenességről

Az [origo] megkereste a hirdetést készítő jobboldali radikális FPÖ-t. "Nem Magyarország-ellenes a hirdetés" - jelentette ki az [origo]-nak Georg Mayer, a párt szóvivője. "A helyi csoport általában szerette volna a földeladásokat ábrázolni, mivel néhány polgár a választási kampány során szóba hozta ezt a dolgot" - tette hozzá a szóvivő.

Mint mondta, a jelenleg zajló kampányban lakossági igény mutatkozott arra, hogy a murauiak lakossági fórumon beszéljenek a föld külföldieknek való eladásáról. Dietmar Krobath, az FPÖ muraui tagja az [origo]-nak azt mondta, "házról házra jártak" a faluban, ekkor tapasztalták, hogy az embereket foglalkoztatja ez a téma.

A virágcserép szimbolikája

Mayer az [origo] kérésére elemezte a karikatúrát: "A virágcserép a Sankt Georgen-i földet szimbolizálja, nyilvánvaló, hogy semmiképp sem szabad a magyar vendégeket és szomszédainkat illető kritikaként értelmezni. Éppen ellenkezőleg, nincsenek konfliktusok a magyar vendégekkel, a helyi hirdetéseket és az étlapokat például magyar nyelven is lehet olvasni" - mondta.

olvasónk képe
A képre kattintva a teljes hirdetés megjelenik

Ezután rátért a barátságtalanul viselkedő virágra, amely Mayer szerint "minden bizonnyal azt jelenti, hogy egyeseknek túl sok lehet a földek eladása, a virág pedig bekebelezi őket". A fotón látható férfiak valamennyien a párt helyi jelöltjei - mondta a szóvivő, míg a karikatúrán látható alakok szerinte a képzelet szüleményei. Krobath szerint a karikatúra a központtal való egyeztetés után helyi kezdeményezésre készült. "A hirdetés célja az volt, hogy az emberek elgondolkodjanak" - mondta Krobath, hozzátéve, hogy a közeljövőben nem készülnek további hasonló akciókkal.

A helyi vezetés elhatárolódik

A polgármesteri hivatal vezetője, Franz Schitter azt mondta, ez az FPÖ véleménye, amely nem egyezik a polgármesteri hivataléval. "Csodálkoztunk, amikor kb. két hete megláttuk a szórólapokat... Mi itt nagyon szívesen látjuk a magyarokat, és nagyon kellemes vendégekként ismerjük őket" - tette hozzá

Schitter szerint egyelőre még nem döntötte el a helyi önkormányzat vezetése, hogy fognak-e hivatalosan reagálni a szórólapra. "Kampányidőszakban vagyunk, nem szabad minden butaságra reagálni" - mondta. "Ha most leállnánk vitatkozni az FPÖ-vel, az csak kedvezne nekik, mivel rájuk irányulna a figyelem" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte az a szerencsétlen eset történt, hogy a szórólap készítői politikai aprópénzre váltottak egy nem is különösen jelentős témát.

Magyarokat érintő konkrét problémáról ő sem tud. Összesen egy - bár szerinte jelentéktelen - esetre emlékszik, amikor morgolódás volt a régióban. Sankt Georgenben egy korábban hosszú évtizedeken át egyházi kezelésben lévő vendégházat vásárolt meg egy magyar befektető. Mint mondta, egyetlen osztrák érdeklődő sem jelentkezett az omladozó épületért, ezért a polgármesteri hivatal örült neki, hogy valaki megvette és karban tartja a házat. "Egy-két ember elturistásodásról beszél, de ennek nincs semmi köze a magyarokhoz, és ez a jelenség a világ minden üdülőtelepülésén előfordul" - tette hozzá Schitter.