Jeladót raknak a szabadlábra helyezett Gripen-lobbistára

Vágólapra másolva!
Százötven forintnak megfelelő óvadék fejében engedték szabadon Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófot, akit a brit korrupció ellenes hivatal azzal vádol, hogy kenőpénzek kifizetésével segítette megrendelésekhez a Gripen vadászgépeket gyártó brit hadiipari céget. A vizsgálatban a Magyarország által vásárolt Gripenekről is szó volt.
Vágólapra másolva!

Óvadék ellenében, szigorú feltételek mellett szabadlábra helyezték csütörtökön Londonban a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport egyik korábbi ügynökét, aki ellen múlt héten a BAe egyes kelet-közép-európai - köztük magyarországi - szerződései miatt a brit hatóságok vádat emeltek. Az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly őrizetét a londoni Westminster kerület rendőrbírósága 500 ezer font (150 millió forint) óvadék, valamint további 500 ezer font kezességvállalás ellenében szüntette meg. Mensdorff-Pouillynak azonban egy megadott londoni címen kell laknia, amelyet éjszaka nem hagyhat el, és elektronikus azonosítót kell viselnie.

A rendőrség szúrópróbaszerűen bármikor ellenőrizheti, hogy a megszabott helyen tartózkodik-e. További intézkedésig nem hagyhatja el Nagy-Britanniát, és a bíróság elkobozta úti-, valamint személyazonosító okmányait is.

A súlyos csalások kivizsgálását végző brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO) évek óta vizsgálja a Gripen vadászgépek értékesítését. Az SFO szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" arra, hogy több közép- és kelet-európai kormány - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőit és más ügynökeit" fizessék le.

A hatóság tavaly októberben közölte azt is, hogy büntetőjogi eljárás megindítását indítványozta a BAe Systems ellen, külföldi korrupciós ügyek miatt.