Hadseregével fenyegeti Örményországot az azeri védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
A hadsereg bevetését helyezte kilátásba az azeri védelmi miniszter, ha Örményország nem vonja ki csapatait a vitatott hovatartozású Karabah területéről. Az azeri-örmény viszony az 1990-es évek közepe óta feszült.
Vágólapra másolva!

Az azerbajdzsáni honvédelmi miniszter felszólította Örményországot, hogy vonja ki csapatait a vitatott hovatartozású Karabah területéről. Safer Abijev honvédelmi miniszter szerint elképzelhető, hogy bevetik az azeri hadsereget, ha az örmények nem engednek.

Az azeri-örmény viszony azóta feszült, hogy a Szovjetunió felbomlása után Örményország támogatta a Karabahban élők függetlenségi törekvéseit, majd Karabah parlamentje 1996-ban függetlenné nyilvánította magát, és elszakadt Azerbajdzsántól. Karabah függetlenségét csak Örményország ismeri el, de a tartományban folyamatosak a fegyveres villongások.

Az azeri kormány dolgát nehezíti, hogy az örmény-török viszony enyhül. Törökország a térség egyik befolyásos hatalma, az örmény és a török kormány 2009-ben svájci közvetítéssel állapodott meg viszonyuk rendezéséről. Szerzs Szargszjan örmény államfő tavaly az érzelmi politizálás meghaladásáról, és az egymás mellett élés normalizálásáról beszélt. Recep Tayip Erdogan török kormányfő pedig új vizsgálóbizottságot felállítását rendelte el a Törökország által el nem ismert 1915-ös örmény népirtás kivizsgálására.