"Lelassul sok minden" - így élik túl a fogcsikorgató hideget a csíkszeredaiak

Vágólapra másolva!
Olyan hideg volt Csíkszeredán az elmúlt napokban, hogy a télen élelem nélkül maradó vadállatok sem akarnak a környékre menni. Van, akinek már meg se kottyan a mínusz 20 Celsius-fokos hideg, mert már hozzászokott. A héten mínusz 34 fokot is ki kellett állniuk a helyieknek, de az [origo]-nak azt mondták, hogy a város működött, ha a megszokottnál lassabban is.
Vágólapra másolva!

"Tíztől húszig jobban érzed a hideget" - mondta az [origo]-nak a Csíkszeredán és egész Székelyföldön tapasztalható rendkívüli hidegről Gergely Róbert, egy helyi építési vállalkozó. Csíkszeredán a héten mértek már mínusz 34 Celsius-fokot is, ezért helyieket kérdeztünk arról, hogyan lehet elviselni a farkasordító hideget.

Gergely Róbert szerint mínusz 20 Celsius-fok alatt az ember már nem érzi a különbséget, annyira hideg van. A kocsijával nem szokott nagyobb probléma lenni, elindul a nagy hidegben is. Szerinte a fagyálló se fagy be feltétlenül, bár megjelent több olyan hír, hogy ez történt. A lényeg, hogy a páralecsapódástól meg kell óvni, és akkor nincs gond - mondta Gergely. A hideget pedig el lehet viselni hosszú távon, "egy idő után megszokod" - tette hozzá.

Menni kell

"Ahova menni kell, oda menni kell" - kommentálta a hideget az egyik csíkszeredai panzióban dolgozó Szekeres Adorján. Ő a gyerekét is minden nap elvitte iskolába, igaz, egyszer nem indult be az autó, és gyalog kellett bekísérnie a kisfiút. "Síkosztüm volt rajta" - mondta kérdésünkre, hogy miként védte a gyereket a hidegtől.

Szerinte mínusz 30 körül már "lelassul sok minden", az emberek is csak szükség esetén mennek a szabadba. Egy számítástechnikai boltot üzemeltető ismerőse azt mondta Szekeresnek, hogy az ő üzletébe is alig jön vevő ebben a hidegben. Szerinte igenis számít, hogy hány fok van. "Mínusz húszon még jól mennek az autók" - mondta. A vasúton már gondokat okozhat a hideg, a környéken "két mozdony is lelépett a vasútról", órákat késtek a vonatok a deformált sínek miatt.

"Én globális lehűlésnek neveztem ezt el" - mondta Szekeres, aki szerint a fő gond, hogy Csíkszereda völgyben fekszik, és "ide beszorul a hideg". Télen nem járnak a környéken medvék és más vadállatok sem, mivel a hegyekben olykor süt a nap, szemben a ködbe burkolózó, nyirkos, hideg völgyekkel.

A suli sem áll le

Nincsenek extrém intézkedések, a diákok majdnem száz százalékban járnak iskolába - mondta Juhász-András Réka, a Márton Áron Gimnázium igazgatóhelyettese az [origo]-nak. Szerinte a megyei tanfelügyelőség foglalkozott a bezárások gondolatával, de az iskolák többsége végül nyitva maradt. "Jó a kazán hál' istennek" - mondta az igazgatóhelyettes, hozzátéve: "nem tudom mondani, hogy mindenhol szauna van az iskolában", de reggel forró teát adnak a diákoknak.

Forrás: AFP
A befagyott Bukarest - Egész Kelet-Európában rendkívül hideg van

Szerinte napközben is mínusz 20 fokot mértek Csíkszeredán, de így is jártak a tömegközlekedési eszközök. "Minden évben van ilyen. Tél van, számol ezekkel a dolgokkal az ember" - mondta Juhász-András Réka. Szerinte csak a rádió riogat ilyenkor: "azt mondták, most Csíkszereda az Északi-sark". Az igazgatóhelyettes szerint az egy héttel ezelőtti havazás sokkal nagyobb problémát okozott, mint a hideg.

Az [origo] decemberben megkérdezett egy moszkvait, hogy milyen módszerrel védekezik a hideg ellen. A moszkvaiak hidegtáncáról és összebújásáról bővebben itt olvashat. 2009 elején pedig az északi félteke hidegpólusának tartott Jakutföldön élő újságíró osztotta meg az [origo]-val, milyen veszélyeket rejt magában a mínusz 54 fokos hideg. Kattintson ide a cikkért!

Az elkövetkező időszakban Magyarországon is alacsony hőmérsékletek várhatóak. Előrejelzésünket itt olvashatja.