Megsemmisítették a bálnavédők csodafegyverét a bálnavadászok

Vágólapra másolva!
Lerohanta a Sea Shepherd bálnavédő szervezet csúcstechnológiás motorcsónakját egy japán bálnavadászhajó. A csónak süllyed, de a legénységet már kimentették.
Vágólapra másolva!

Szándékosan gázolta el a japán bálnavadászflotta egyik biztonsági hajója a Sea Shepherd környezetvédelmi szervezet csúcstechnológiás motorcsónakját, az Ady Gilt - állítják a bálnavédők. A Sea Shepherd szerint hajójukat kettészelte a japán Sonan Maru No. 2 az Antarktisz környéki vizeken, de a legénységet ki tudták menteni. Az orrát vesztett Ady Gilt magára hagyták, valószínűleg hamarosan elsüllyed.

A radikális bálnavédő szervezet decemberben bocsátotta vízre a csúcstechnológiás, biodízellel üzemelő motorcsónakot, amely 2008-ban, Earthrace néven, rekordidő - alig 61 nap - alatt hajózta körbe a földet.

A japán halászati ügynökség szerint az aktivisták akadályozták a munkájukat, és idén ez volt a negyedik konfrontáció közöttük. Azt a Sea Shepherd is elismerte, hogy a motorcsónakról korábban vegyi anyagokat dobtak a bálnavadászokra, hogy zavarják tevékenységüket, de azt állítják, hogy a gázolás előtt nem provokálták őket. Nézze meg az ütközést:

A bálnavédők minden évben igyekeznek megakadályozni a déli vizeken folyó japán bálnavadászatot, amelyet hivatalosan tudományos kutatás keretein belül folytatnak. A természetvédők szerint valójában kereskedelmi célból szigonyozzák a bálnákat a japán bálnavadászok.