Rádióhibára hivatkozik az úticélon túlrepülő pilóta

Vágólapra másolva!
Tagadja az úticélján túlrepülő gép első tisztje, hogy azért felejtettek el leszállni, mert vitatkoztak vagy elaludtak a gép vezetői. Az ügyben vizsgálat indult, a pilótákat felfüggeszthetik.
Vágólapra másolva!

Kétszáznegyven kilométerrel túlrepült úti célján a Northwest Airlines légitársaság Minneapolisba tartó járata, ám a gép első tisztje a hét végén tagadta, hogy ő és a kapitány elaludtak vagy hevesen vitatkoztak volna. Azt ugyanakkor nem árulta el, miért tartott olyan hosszú ideig, míg válaszoltak az irányítótorony rádióhívásaira. "A repülőgépek rendszeresen elvesztik a kapcsolatot a földi irányító személyzettel. Ez megtörténik. Néha azonnal helyreáll a kapcsolat, néha időbe kerül, amíg valaki észreveszi, hogy nincs összeköttetés" - magyarázta.

Az amerikai légitársaság és a szövetségi légügyi hatóság vizsgálatot indított az ügyben, lehetséges, hogy a pilótákat felfüggesztik állásukból, vagy bevonják engedélyüket. A hatóságok a hét végén lemásolták a pilótafülke hangrögzítőiről a felvételeket, hogy meghallgatva, megtudhassák mi is történt szerda éjszaka, amikor a légiirányítók és pilóták több mint egy órán keresztül próbálták meg felvenni a kapcsolatot a San Diegóból Minneapolisba tartó járattal.

A repülőtér illetékesei még a Nemzeti Gárdát is riadóztatták, hogy készítsenek elő repülőgépet, amely az úti célján túlrepült utasszállító nyomába ered, végül azonban nem kellett katonai gépet útnak indítani. Még a Fehér Ház illetékesei is figyelték a 144 utast szállító repülőgép útját - közölte Nick Shapiro szóvivő. Repülésbiztonsági szakemberek és pilóták szerint a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a pilóták elaludtak az úton.