Vágólapra másolva!
Hosszú betegség után elhunyt Ted Kennedy amerikai szenátor, az Egyesült Államok talán legismertebb politikai dinasztiájának utolsó tagja. A volt elnök, John F. Kennedy testvére 1962 óta volt tagja a szenátusnak, ahol az egyik legaktívabb és legeredményesebb törvényhozónak minősült, de egy 1969-es kínos epizód beárnyékolta politikai karrierjét. A tavalyi elnökválasztási kampányban már beteg volt, de Clintonék nyomása ellenére kiállt Barack Obama mellett.
Vágólapra másolva!

77 éves korában elhunyt Ted Kennedy amerikai szenátor, a volt elnök, John F. Kennedy testvére - jelentette az amerikai média. A massachusettsi szenátornál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot. A halálhírt a politikus családja közölte szerda reggel.

"Edward M. Kennedy, a házastárs, az apa, a nagyapa, testvér és nagybáty, akit annyira szerettünk, kedden késő este meghalt Hyannis Port-i, massachusettsi otthonában" - olvasható a család közleményében. "Elvesztettük családunk pótolhatatlan középpontját és életünk örömteli fényét, de hitének, optimizmusának és állhatatosságának ihlete tovább fog élni szívünkben mindörrökké" - áll a közleményben.

Ted Kennedyt 1962-ben választották be a szenátusba, hogy felváltsa testvérét, aki azért mondott le, hogy elnök legyen. Ted Kennedyt hétszer választották újra. Befolyásos személyisége volt a Demokrata Pártnak, azon belül is annak liberális szárnyának. A "Szenátus oroszlánjának" is hívták, utalva arra, hogy ő volt az egyik legaktívabb és legeredményesebb tagja az amerikai törvényhozás felső házának. Elsősorban szociálpolitikai és emberi jogi kérdésekkel foglalkozott, több ügyben sikeresen működött együtt republikánus kollégáival is.

A 2008-as elnökválasztási kampányban is komoly szerepet játszott azzal, hogy a demokrata előválasztások során Barack Obamát támogatta, és többeket könnyre fakasztó beszédet mondott - akkor már betegen - az Obamát elnökjelöltté választó konvención. Mint a Washington Post újságíróinak nemrég megjelent, Battle for America című könyvéből kiderül, Kennedy támogatásáért intenzíven lobbizott Obama riválisának, Hillary Clintonnak a férje, Bill Clinton egykori amerikai elnök is.

Ted Kennedy halála a Kennedy-család mint politikai dinasztia alkonyát jelzi. A politikus a szenátus egyik legaktívabb tagja volt, szívügyeként tartották számon az egészségügyi reformot, amelyről épp most zajlik indulatos vita az Egyesült Államokban.

A négy Kennedy-fivér közül ő volt az egyetlen, aki természetes módon halt meg. John és Robert Kennedyvel merénylők végeztek, Joseph pedig egy második világháborús csatában vesztette életét. Ted Kennedy is próbálkozott az elnöki hivatal megszerzésével 1980-ban, de alulmaradt Jimmy Carterrel szemben a jelöltségért folytatott küzdelemben. Ebben közrejátszott az, hogy korábban elítélték, amiért 1969-ben otthagyta egy autóbaleset helyszínét, amelyben egy fiatal nő életét vesztette.