200 per indul az ujgur zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Kétszáznál is több ember ellen indul per Kínában a július elején kitört ujgur zavargások miatt. Többeket vádolnak emberöléssel, van, aki halálbüntetést kaphat. A vádlottak többsége feltehetően ujgur nemzetiségű.
Vágólapra másolva!

Több mint 200 embert állítanak bíróság elé Kínában a Hszincsinag-Ujgur tartományban július elején kitört zavargások miatt - írja az AFP francia hírügynökség a China Daily című kínai lapra hivatkozva. A tartomány őslakos ujgur lakossága és a betelepülő han kínaiak között kitört zavargásoknak közel 200 halálos áldozata volt.

A gyanúsítottak számát hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok. Az őrizetbe vett több mint 200 ember ellen felhozott vádak között szerepel közlekedés akadályozása, de gyilkosság is - közölte a China Daily. Többen számíthatnak halálbüntetésre a vádlottak közül.

A nyomozók több mint 3300 tárgyi bizonyítékot fognak bemutatni a bíróság előtt, többek között téglákat, véres furkósbotokat, 90 videofelvételt, és több mint 2000 fotót. A pereket a tartományi fővárosban, Urumcsiban tartják, a rendőrség éjjel-nappali őrszolgálatot teljesít a bíróság körül, így próbálják megelőzni, hogy a két népcsoport tagjai újra összecsapjanak egymással.

Azt nem tudni, hogy a vádlottak közül hányan ujgurok, de a kirendelt ügyvédek etnikai hovatartozása - több mint 170 ujgur és több mint 20 han kínai - jól mutatja az arányokat - jelentette az AFP.