Ponty a vágódeszkán - végét érzi a japán kormánypárt

Vágólapra másolva!
Több szempontból is történelmi jelentőségű választásra készül Japán augusztus végén. A szavazás után várhatóan véget ér egy bő fél évszázada hatalmon lévő párt karrierje, és átalakul a második világháború után megszilárdult politikai rendszer. A választásnak nemzetközi jelentőséget ad, hogy a győzelemre esélyes ellenzék újragondolná a rendkívül szoros japán-amerikai külpolitikai kapcsolatokat is.
Vágólapra másolva!

"Egy ponty, ha már a vágódeszkára került, nem ficánkol, még akkor sem, amikor hozzáér a kés" - ezt mondta Kantaro Suzuki egykori kormányfő a második világháború végén Shiregu Yoshidának, Aszo Taro jelenlegi japán kormányfő nagyapjának. Aszo a múlt héten elevenítette fel a Japán kapitulációt tető alá hozó egykori politikus tanácsát, miszerint veszteni elegánsan kell.

A japán miniszterelnök az augusztus 30-ra kiírt előrehozott választásokon várható eredményre utalt. Aszo pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) ugyanis a közvélemény-kutatások szerint vereségre számíthat, amire több mint ötven éve nem volt sok példa. 1955 óta csupán egyszer fordult elő - 1993-ban, alig 11 hónapon keresztül -, hogy nem az LDP volt hatalmon Japánban.

Sértő szavak

Most azonban a válságban meggyengült gazdaság, a növekvő munkanélküliség, a magas adók és a politikai vezetés alkalmatlansága miatt a szavazók elfordultak a párttól. Aszo Taro, aki egyben pártelnök is, különösen népszerűtlen, mert nem volt képes kivezetni az országot a kátyúból - például csak több hónap késéssel vezette be a gazdaságélénkítő csomagot -, ráadásul sokat ártott hírnevének számtalan, alkalmanként rasszista felhangú elszólása is.

Korábban még miniszterként arról beszélt, hogy Japánban egy a nyelv és egy a nép, majd kormányfőként előbb azzal okozott botrányt, hogy azt mondta, az orvosoknak elment a józan eszük, majd a nyugdíjasokra tett sértő megjegyzést tavaly: "csak esznek, isznak, és nincs semmi hasznuk".

Baljós jelek

Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint Aso támogatottsága csupán 19 százalékos, és az emberek 65 százaléka elutasítja. Pártjának támogatása hasonlóan alakul, 21 százalékot jósol neki a befolyásos japán Aszahi által közétett felmérés, míg az ellenzéki Japán Demokrata Pártnak (JDP) 40 százalékos támogatottságot mértek.

Az LDP mélyrepülésének számos jele volt már korábban is. 2007-ben például a JDP szerezte meg a felsőház irányítását, amelyet azelőtt 40 évig a liberális demokraták irányítottak. Tavaly ősszel Japán történetében első alkalommal váltottak le miniszterelnököt bizalmatlansági szavazással (ekkor lett kormányfő Aso), idén július elején pedig 1965 óta először kisebbségbe került a párt a tokiói helyi választásokon.

Forrás: AFPT
Aszo Tarót nem kedvelik

A tavaly szeptemberben miniszterelnökké választott Aszo a júliusi tokiói kudarcot követően jelentette be az előrehozott választást, amely várhatóan teljesen átrajzolja az eddig az LPD által uralt japán politikai rendszert.

A párt eddigi sikerét az okozta, hogy számos politikai irányzatot ötvözött, saját körein belül tudta tartani a politikai vitákat, és mindenre gyakorlatiasan tudott reagálni. A különböző társadalmi rétegeknek adott kompenzációkkal, illetve egyes ellenzéki kezdeményezések átvételével politizált, és rengeteget merített a közpénzekből, hogy kielégítse támogatóit - idézte a francia Le Monde elemzését az MTI. A japán társadalom azonban időközben átalakult.

A New York Times már idén februárban azt írta, hogy egy esetleges választási vereség könnyen véget vethet az LDP-nek, amelynek nincsen saját ideológiája, csak a hatalom megtartásának szándéka tartja össze. "A párt maga idejétmúlttá vált" - mondta az amerikai lapnak Tomokai Iwai tokiói politológus-professzor. Szerinte több új, modern, közös ideológiai alapelveken nyugvó párt válthatja fel.

Földre szállt istenek

Legfőbb riválisuk a tíz éve alapított Japán Demokrata Párt, amelynek vezetője, Jukio Hatojama valaha maga is az LDP tagjaként kezdte politikai karrierjét. A JDP történelmi változást ígér, költségtakarékosságot, adókedvezményeket, és a törvényhozásra túl nagy befolyással bíró bürokraták megzabolázását szorgalmazza.

A japán állami hivatalok rendszerét pécézte ki egy másik kisebb, ugyancsak egy LDP-ről leszakadt párt. Az idén kiugrott reformminiszter, Josimi Vatanabe alapította Te Pártod (Minnanoto) a japán politikai-gazdasági élet egyik alapvető intézménye, az amakudari (kb. alászállás a mennyből, a kifejezést hagyományosan a sintoista istenek földi megjelenésére alkalmazták) ellen lépne fel. Ennek lényege, hogy az állami hivatalok vezető munkatársai korán - ötvenes éveikben - nyugdíjba mennek, majd magán- vagy állami vállalatoknál helyezkednek el vezető pozícióban, esetleg politikusnak állnak.

Forrás: AFP

A rendszer olyan masszívan köti össze az üzleti és politikai életet, hogy nagyon nehéz bármiféle változást keresztülvinni, és gyakran ezt tekintik a japán politikai életet átszövő korrupció egyik fő forrásának is. Junicsiro Koizumi korábbi miniszterelnök már 2002-ben azt ígérte, fellép a gyakorlat ellen.

A várható változásokat azonban nem csak Japán határain belül lehet majd érezni. A DPJ azzal kampányol, hogy felülvizsgálják az USA tokiói nagykövete által csak "a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolatának" nevezett japán-amerikai viszonyt is. A Huffington Post szerint kétséges lehet az afganisztáni japán szerepvállalás és az okinavai amerikai bázis sorsa, ha a DPJ valóban képes lesz hatalomra kerülni.