Elengedik mianmar hősi rabjának hívatlan vendégét

Vágólapra másolva!
Elengedik azt a férfit, akinek májusi hívatlan látogatása miatt újabb másfél év házi őrizetre ítélték Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki politikust. A férfi érdekében egy amerikai demokrata szenátor járt közben személyesen a mianmari katonai rezsim vezérénél.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedik Mianmarban John Yettaw-t. Az amerikai férfi arról vált ismertté, hogy idén májusban titokban meglátogatta Aung Szan Szú Kji évek óta házi őrizetben tartott, Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikust, és távozáskor elfogták. A férfi úszva közelítette meg a politikus tóparti házát.

A fiaskó miatt Aung Szan Szú Kji ellen a házi őrizet szabályainak megsértése miatt indított pert a rezsim, amelynek végén három év börtönre ítélték. Az ítéletet Than Sve tábornok, mianmari vezető 18 hónap házi őrizetre enyhítette. Szú Kji így sem tud részt venni a rezsim által jövőre ígért általános választásokon.

A hét év kényszermunkára ítélt Yettaw szabadon bocsátásába azt követően ment bele Than Sve, hogy személyesen tárgyalt Jim Webb amerikai szenátorral. Webb, aki a szenátus külügyi bizottsága kelet-ázsiai és Csendes-óceáni albizottságnak társelnöke találkozhatott Szú Kjivel is, akivel 40 percen keresztül beszéltek. Webb az ellenzéki politikus szabadon engedését is szorgalmazta - eredménytelenül.

Webb irodája közölte, Yettaw-t vasárnap reggel engedik el, és a szenátorral együtt egy katonai géppel hagyja el az országot Bangkok felé.

A demokrata párti szenátor szombaton találkozott a mianmari katonai junta vezetőjével, Than Sve tábornokkal a fővárosban, Najpjidóban. Az amerikai kongresszusból tíz éve senki sem járt Mianmarban, és Webbet Obama elnökhöz közel álló szenátornak ismerik.