Újabb jogvédőt lőttek agyon Csecsenföldön

Vágólapra másolva!
Egy autó csomagtartójában találták meg holtan az egyik ismert csecsenföldi jogvédőt és férjét. A közelmúltban történt már hasonló gyilkosság, akkor is a fővárosban találtak rá egy ismert jogvédő aktivista holttestére.
Vágólapra másolva!

Holtan találták Csecsenföldön egy orosz jogvédő szervezet vezetőjét és férjét, egy nappal elrablásuk után - közölték a helyi hatóságok. Az ismert jogvédőt, Zarema Szadulajevát, a Mentsétek meg a nemzedékeket alapítvány vezetőjét és férjét lőtt sebekkel találták meg egy autó csomagtartójában - írja a BBC.

A holttestekre a csecsen főváros, Groznij közelében bukkantak. Alekszandr Cserkaszov, a Memorial jogvédő csoport egyik tagja az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, tudomása szerint a holttesteket a Csernorcsje nevű külvárosban találták meg. A jogvédőt és férjét egy nappal ezelőtt rabolták el fegyveres férfiak az alapítvány központjából.

A Mentsétek meg a nemzedékeket alapítvány az erőszak áldozataivá vált gyerekek jogaiért küzd a háború sújtotta csecsen területeken.

A közelmúltban történt már hasonló gyilkosság. Júliusban Natalja Esztemirovát, a Csecsenföldön dolgozó ismert jogvédőt rabolták el és ölték meg. Esztemirova a Memorial szervezetnek dolgozott, kampányai során súlyos jogsértéseket próbált feltárni. Holttestét egy autóba gyömöszölve találták meg, nem messze grozniji otthonától.

A gyilkosság után a Memorial elnöke Ramzan Kadirov csecsen elnököt vádolta azzal, hogy szerepet játszott a gyilkosságban. Egy múlt heti rádióinterjúban Kadirov visszautasította a vádat, ugyanakkor Esztemirovát "tiszteletlen, lelkiismeretlen, mértéket nem ismerő" nőnek nevezte.

Az elmúlt néhány évben Kadirov leghangosabb kritikusai közül többeket agyonlőttek (erről bővebben itt olvashat), köztük az oknyomozó újságíró, Anna Politkovszkaját is. Kadirov állítja, semmi köze a gyilkosságokhoz.