Levadászná az USA az afgán drogbárókat

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok újabb fronton veszi fel a küzdelmet az afganisztáni drogtermesztés és -kereskedelem ellen. Mostantól a hadsereg likvidálhatja azokat az afgánokat, akik gyaníthatóan ópiummal kereskednek és kapcsolatban állnak a lázadókkal.
Vágólapra másolva!

Ötven afgán szerepel az amerikai hadsereg "megölni vagy elfogni"-listáján (capture or kill) - írja a New York Times. Két amerikai tábornok közölte az amerikai kongresszussal a döntést, mely szerintük megfelel a katonai szabályoknak és a nemzetközi jognak is.

Az 50 drogbáró elfogása vagy megölése fontos lépés lehet a tálibok fő pénzforrását biztosító ópiumkereskedelem ellen. A szenátus külügyi kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága várhatóan ezen a héten közöl egy jelentést az USA terveiről.

A New York Times idéz a jelentésből két tábornokot is, akik azt mondták, hogy azok a fő drogkereskedők, akiknek bizonyíthatóan közük van az afgán lázadókhoz, felkerültek a "közös integrált rangsorolt célpontlistára". Ez azt jelenti, hogy az amerikai hadsereg büntetlenül likvidálhatja őket, akárcsak a lázadó vezetőket.

"Van egy listánk 367 'megölni vagy elfogni'-célponttal, köztük van 50 olyan célpontot, amelyeknek közük van a droghoz és a felkeléshez is" - idézi a jelentés az egyik tábornokot.

Évekig az Egyesült Államok egyik legfőbb célja volt Afganisztánban az ópiumtermesztés visszaszorítása és az ültetvények elpusztítása. Azonban márciusban Richard Holbrooke, a régió amerikai megbízottja kijelentette: az ültetvények kiirtására tett amerikai erőfeszítések "pazarlóak és hatástalanok" voltak. A tálibok változatlanul jelentős bevételi forrásokhoz jutnak ugyanis az ópium eladásából - írja a BBC.

Afganisztán adja a világ ópiumtermésének 90 százalékát, ezen belül a déli Helmand tartomány számít a legfőbb termőterületnek.