Irán elengedte az uszítással vádolt brit követségi alkalmazottat

Vágólapra másolva!
Óvadék ellenében szabadon engedték Iránban az utolsó brit követségi alkalmazottat is, akit múlt hónapban az elnökválasztás utáni zavargásokkal összefüggésben tartóztattak le. Teherán azzal vádolta a követség munkatársait, hogy uszítják a tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték Iránban az utolsó olyan brit követségi alkalmazottat is, akit az elnökválasztás utáni zavargásokkal összefüggésben tartóztattak le - írja a BBC. A kilenc elfogott követségi alkalmazott közül utolsóként kiszabadult férfit - aki politikai elemzőként dolgozott a követségen - szintén azzal vádolták, hogy az újraválasztott elnök, Máhmúd Ahmadinezsad ellen uszított.

Nagy-Britannia visszautasította a teheráni vádakat, miszerint az elnökválasztás utáni zavargásokat szították volna a követségi dolgozók. Az eset diplomáciai feszültséget keltett a két ország közt.

A követségi alkalmazott elhagyhatta a börtönt, de hamarosan valószínűleg bíróság elé kell állnia. Ügyvédje a BBC-vel azt közölte: 100 ezer dollár óvadék fejében helyezték szabadlábra védencét.

Az utcai tüntetések azt követően kezdődtek, hogy a június választáson a hatalmon lévő Máhmúd Ahmadinezsad nyert, a demonstrálók kétségbe vonták a voksolás tisztaságát és végeredményét. A többször kiújult harcokban legkevesebb húsz ember meghalt. Irán azzal vádolt külföldi államokat - főként Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy ellenállásra uszítja a tüntetőket.