Magyarok beszélnék le Obamát Bajnai meghívásáról

Vágólapra másolva!
Egy amerikai magyar szervezet azt kérte Barack Obama amerikai elnöktől, hogy ne hívja meg Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt Washingtonba. A két legnagyobb amerikai magyar szervezet egyike, az AHF szerint ez azt a látszatot keltené, hogy az amerikai elnök részrehajló módon a szocialistákat támogatja. A szervezet szerint sokkal jobb lenne, ha a magyar miniszterelnök a következő magyarországi választások után érkezhetne Washingtonba.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy "ne támogassa azt a kérelmet, mely szerint Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt hivatalos látogatásra hívják meg Washingtonba". Az AHF - az amerikai magyarok, egyben a közép-európai származású amerikai állampolgárok érdekeit képviselő egyik legrégebbi szervezet - úgy látja: a kormányfő meghívása "jelen körülmények között nem indokolt, és mindkét ország érdekeivel ellentétes". Ehelyett egy későbbi, "megfelelőbb" időpont javasolt a magyar miniszterelnök meghívására, legideálisabb esetben a következő magyarországi választások után, az új kormány beiktatását követően.

Az AHF levelében úgy fogalmazott: a következő parlamenti választások Magyarországon jövő tavasszal esedékesek, "de az is lehetséges, hogy a közelmúltban megtartott európai parlamenti választásokon a hatalmon lévő Szocialista Párt gyászos szereplése eredményeképpen (...) a választásokat előbb fogják megtartani". Az amerikai magyar szervezet szerint a jelenlegi ügyvivő kormány miniszterelnökének meghívását ilyen rövid idővel a választások előtt széles körben úgy értelmeznék, hogy az az MSZP támogatása amerikai részről, és beavatkozás a magyar belügyekbe.

A szervezet azt írta, 1906-os megalapítása óta "lelkesen támogatja a két ország kölcsönösen hasznos kapcsolatainak előmozdítását", de ha Bajnait meghívnák, az élesen különbözne a 2002-es amerikai állásponttól, amikor George Bush elnök azért nem hívta meg Orbán Viktor akkori miniszterelnököt a Fehér Házba, hogy a részrehajlás látszatát is elkerülje. Ennek ismeretében "egy jelenlegi meghívás megerősítené azt a látszatot, hogy az Egyesült Államok a szocialistákat (a kommunisták jogutódjait) pártfogolja, a demokratikus ellenzékkel szemben".

Somogyi Ferenc nagykövetet az MTI a levél, illetve Bajnai Gordon látogatásának előkészületei ügyében nem tudta elérni. Balázs Péter külügyminiszter június 10-én adta át Washingtonban amerikai kollégájának a Barack Obamának szóló Bajnai levelet. A kormányfő utalt arra, hogy szerinte hasznos lenne egy találkozó közte és az amerikai elnök között. "Elmondtam (Hillary Clintonnak), hogy nagyon örülnénk, ha a magyar miniszterelnök alkalmat kapna, és személyesen is elmondhatná Obamának terveit és elképzeléseit" - tájékoztatott újságírókat akkor a külügyminiszter, és hozzátette, a magyar diplomácia lépéseket tesz majd azért, hogy a látogatás megvalósulhasson.