Vágólapra másolva!
XII. Pius boldoggá avatási rendeletének aláírása a pápa kizárólagos jogosultsága, a pápát hagyni kell szabadon, a saját megítélése alapján dönteni - reagált a Vatikáni sajtószolgálat egy egyházi jogásznak a döntés eredményét megelőlegező nyilatkozatára.
Vágólapra másolva!

Peter Gumpel atya, a Pacelli-dosszié összeállításáért felelő vatikáni jogász azt sejtette, hogy a pápa nem írja alá XII. Pius pápa boldoggá avatási rendeletét, mert nem akarja elrontani a katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolatokat.

Gumpel az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy zsidó szervezetek képviselői nemrégiben világosan közölték a pápával: ha fellép Pacelli pápa érdekében, a katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolatok állandó és végleges jelleggel megromlanak.

XII. Piust (Eugenio Pacelli), aki 1939 és 1958 között ült a pápai trónon, egyes zsidó szervezetek azzal vádolták meg, hogy a második világháború idején szemet hunyt a holokauszt felett. Ezt védelmezői tagadják, szerintük a pápa a kulisszák mögött segített az üldözött zsidóknak.

Gumpel nyilatkozatának megjelenése után néhány órával a Vatikán szokatlanul éles hangnemű közleményt adott ki. XVI. Benedek pápának saját magának, beavatkozás nélkül kell döntenie arról, hogy szentté avatja-e a nácizmus korának nagy vitákat kiváltó egyházfőjét - áll az állásfoglalásban, amely elutasít minden, az egyházon belülről érkező esetleges nyomást.

"Ha a pápa úgy ítéli meg, hogy XII. Pius ügyének tanulmányozását és megfontolását folytatni kell, álláspontját beavatkozás, illetve indokolatlan és alkalmatlan nyilatkozatok nélkül tiszteletben kell tartani" - közölte a Vatikán sajtószolgálata.

A Vatikán Szentté Avatási Kongregációja 2007-ben Pius "hősi erényeinek" elismerése mellett szavazott, amely fontos lépés volt az elhúzódó - 1967-ben indított - szentté avatási folyamatban.