Nem találhatják meg az összes Airbus-utas holttestét

Vágólapra másolva!
Az időjárás ismét a lezuhant Airbus maradványai után kutató csapatok ellen fordult. Péntekre újabb három holttestet húztak ki a viharos tengerből brazil haditengerészek. Elképzelhető, hogy a brazilok június 19-én feladják a további kutatást az Air France 447-es járatának egykori utasai után.
Vágólapra másolva!

Egy brazil hajó újabb három holttestet emelt ki az Atlanti-óceánból, miközben a múlt héten lezuhant Airbus maradványait kutatják a mentőcsapatok - írja az AP. Egyre biztosabb, hogy a viharos időjárás és a katasztrófa óta eltelt másfél hét miatt nem fogják mindegyik utas tetemét megtalálni.

Egyelőre 44 utas holttestét találták meg az Air France légitársaság 447-es járatáról. A szakértők abban bíznak, hogy a holttestek vizsgálata választ adhat arra a kérdésre, vajon széttört-e a repülő a magasban.

A brazil légierő jelenleg nem tudja keresni a roncsokat, mivel annyira rosszak a látási viszonyok az óceánon. A heves viharok és az áramlatok fokozatosan a szenegáli partok felé sodorják a gép maradványait, a kutatócsapatoknak tehát óriási vízfelületet kell átvizsgálniuk.

"Egyre bonyolultabb a holttestek megtalálása" - mondta Ramon Cardoso, a brazil légierő egyik tábornoka az AP-nek. A brazilok június 19-én leállíthatják a kutatást, az erről szóló döntést jövő héten hozhatja meg a hadsereg.

Peter Goelz repülésbiztonsági szakértő azt mondta az AP-nek, hogy ha a holttestek nagy területen szóródtak szét, akkor a gép valószínűleg még a levegőben kettétörhetett. Márpedig egyes holttesteket 85 kilométerre találtak meg egymástól.

A francia Emeraud tengeralattjáró szonárjai már elkezdték átfésülni a tengerfenéket a repülő roncsai után. Már 35 négyzetkilométernyi óceánfenéket vizsgáltak át.

A 228 halálos áldozattal járó szerencsétlenséget Brazília szerint biztos, hogy nem terrortámadás okozta. Franciaország azonban még nem zárta ki ezt a lehetőséget. Csütörtökön felmerült, hogy az utaslistán szereplő két férfi az al-Kaidához köthető iszlamista szélsőséges, de később kiderült, hogy pusztán névrokonság köti össze őket.