Dübörög az EP-választás Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
Egyre több európai országban nyílnak meg a szavazókörök az európai parlamenti választások mai utolsó napján. A négy napig tartó választások közepén voksolhattak az írek is, de nemcsak EP-képviselőkre, hanem a helyi vezetőiket is most választották meg.
Vágólapra másolva!

Németországban, Belgiumban és Luxemburgban is megkezdődött vasárnap az európai parlamenti választás, az említett országokon kívül a kontinens további 16 államában - köztük Magyarországon is - megválasztják az EP képviselőit, és ezzel véget ér az európai választási maraton.

Az európai uniós országok közül legelőször Bulgáriában nyíltak meg vasárnap az urnák. Hivatalosan helyi idő szerint vasárnap 22 órától lehet közzétenni az eredményeket. Elméletileg összesen mintegy 375 millió választópolgárt vártak és várnak az urnákhoz, az átlagos részvételi arány az előzetes felmérések szerint elmarad majd az 50 százaléktól.

Az időeltolódás miatt vasárnap az európai unió 19 országában különböző időben kezdődött, illetve kezdődik a szavazás. Legelőször Bulgáriában nyíltak meg az urnák. Az uniós országokban hivatalosan helyi idő szerint vasárnap 22 órától lehet közzétenni az eredményeket. Elméletileg összesen mintegy 375 millió választópolgárt vártak és várnak az urnákhoz, az átlagos részvételi arány az előzetes felmérések szerint elmarad majd az 50 százaléktól.

Nagy-Britanniában, Hollandiában, Cipruson, Máltán, Lettországban, Szlovákiában, Írországban és Csehországban már az elmúlt napokban lezajlott a választás. Olaszországban két napig - szombaton és vasárnap - tart a voksolás.

Írország: kormánypárti vereség

Írországban Brian Cowen kormányfő pártja, a Fianna Fáil vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon a szombaton készített előrejelzések alapján. A párt a szavazatok 23 százalékát szerezte meg az EP-választáson a közszolgálati televízió és a The Sunday Independent című vasárnapi lap felkérésére készült exit poll szerint. A hivatalos eredményeket azonban csak az EU összes szavazófülkéjének bezárása után hozzák nyilvánosságra. Két helyet is a fő ellenzéki párt, a szintén jobbközép Fine Gael nyerte el a Fianna Fáil elől.

A kormányzó párt a szavazatok 24 százalékát szerezte meg a helyi választásokon, a Fine Gael 34 százalékot szerzett, a Munkáspárt pedig 17 százalékot ért el.