Nyolcmilliárd euróból épülne újjá Abruzzó

Vágólapra másolva!
Nyolcmilliárd eurót fordítanak a földrengés sújtotta olaszországi Abruzzo térség újjáépítésére - erről döntött csütörtökön az olasz kormány. Az összegből őszig ötezer új lakást építenek fel a fedél nélkül maradt embereknek.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány csütörtökön elfogadott egy intézkedéscsomagot, amelynek értelmében nyolcmilliárd eurót költenek a földrengés sújtotta Abruzzo térség újjáépítésére, valamint a károsultak segélyezésére. Az összegből 1,5 milliárdot fordítanak a segélyezésre, 6,5 milliárdot a következő három évben az újjáépítésre.

Az intézkedéscsomag részeként a kormány őszig ötezer lakást akar építeni a hajléktalanná vált emberek számára. Silvio Berlusconi miniszterelnök elmondta: a tervezett összeg egy részét az Európai Unió válságalapjából és a régióknak szánt európai alapokból teremtik elő.

Berlusconi tagadta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a benzin és a dohányáru jövedéki adójának növeléséből akarja finanszírozni az újjáépítés nagy részét. Ugyanakkor felvetette, hogy Szardínia helyett a földrengés sújtotta L'Aquilában kellene tartani a G8-csoport nyári csúcstalálkozóját, mivel szerinte ezzel is hozzájárulnának a katasztrófa áldozatául esett régió gazdasági talpra állításához.

Közel 300 ember meghalt, több ezren pedig elveszítették otthonukat a közép-olaszországi Abruzzo régióban, ahol több napos földrengéshullám söpört végig április elején.