Obama elismerte az USA Kuba-politikájának kudarcát

Vágólapra másolva!
Nem úgy működött az USA Kuba-politikája, ahogy kellett volna - ismerte el Barack Obama amerikai elnök vasárnap. Obama szerint ugyanakkor érkeznek pozitív jelzések a szigetországból, amik legalább az őszinte beszédre lehetőséget adnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai államok Port of Spain-i csúcsértekezletén részt vevő Barack Obama amerikai elnök vasárnap a találkozó után nyilatkozva elismerte, hogy az Egyesült Államok ötven éven át folytatott Kuba-politikája "nem működött úgy, ahogy kellett volna" - mindamellett nem fog megváltozni egyik napról a másikra.

"A politikai foglyokkal, a szólásszabadsággal és a demokráciával kapcsolatos kérdések fontosak, s nem tehetők egyszerűen félre" - mondta az elnök a csúcs utáni sajtóértekezleten, hangsúlyozva, hogy Kuba esetében a végső cél továbbra is a szabadság.

Megjegyezte, hogy Kubából és Venezuelából pozitív jelzéseket is lát, s "az eddigi jelzések legalább alkalmat teremtenek az őszinte párbeszédre egy sor kérdésben, beleértve a demokrácia és az emberi jogok kritikus témáit az egész félgömbön".