Lemondásra szólította fel egyik miniszterét Fico

Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel  Marian Janusek szlovák építésügyi és régiófejlesztési minisztert Robert Fico szlovák kormányfő. A minisztert visszaéléssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő lemondásra szólította fel Marian Januseket, a visszaéléssel gyanúsított szlovák építésügyi és régiófejlesztési minisztert - közölte csütörtök este Brano Ondrus, a kormány sajtóosztályának vezetője. "Ha április 14-ig ezt nem teszi meg, a kormányfő javasolni fogja Ivan Gasparovic elnöknek, hogy menessze őt a kormányból" - mondta Ondrus.

Ondrus szerint Fico kezdeményezett vizsgálatot 2008 végén a miniszter ügyében a Közbeszerzési Hivatalnál (UVO) és a számvevőszéknél (NKO).

Januseket, akit a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ültetett a miniszteri bársonyszékbe, azzal gyanúsították, hogy az általa vezetett tárca közbeszerzési eljárás nélkül döntött 3,6 milliárd korona (több mint 30 milliárd forint) sorsáról egy négy társaságból álló csoport javára. Ezek között két olyan társaság is van, amely sajtóinformációk szerint közel áll az SNS-hez, s annak elnökéhez, Ján Slotához.

Tavaly augusztus közepén egy SNS-párti miniszter már távozott hasonló ügy miatt Robert Fico kormányából. Jaroslav Izák, a környezetvédelmi tárca vezetője azért kényszerült lemondani, mert kiderült, hogy "erkölcsileg megengedhetetlen módon" osztott szét állami támogatásokat.