Náci ifjúsági táborok miatt tiltottak be egy német csoportot

Vágólapra másolva!
Betiltottak Németországban egy ifjúsági szervezetet, amely iskolás korú gyerekeknek tartott táborokat. A német belügyminisztérium szerint a táborokban náci ideológiát tanítottak a gyerekeknek.
Vágólapra másolva!

A német belügyminisztérium betiltotta a Hazafias Német Fiatalok (HDJ) nevű szélsőjobboldali ifjúsági csoportot - jelentette be a tárca szóvivője kedden. A döntést azzal indokolták, hogy az országos szervezet rasszista és neonáci eszméket terjesztett.

Az 1990-ben megalapított HDJ gyerekeknek szervezett látszólag politikamentes nyári táborokat, ahol a nemzetiszocialista világképpel és a neonáci ideológiával ismertették meg a fiatalokat, illetve katonai jellegű kiképzést kaptak. A minisztérium szerint a szervezet célja egy "neonáci elit" kinevelése volt. A táborokban "fajismeretet" oktattak, és azt sulykolták a gyerekekbe, hogy a külföldiek "a nép ellenségei".

A hatóságok kedd reggel megkezdték a plöni székhelyű ifjúsági csoport irodáinak és a vezetők lakásainak átkutatását és a szervezet vagyonának lefoglalását Berlin, Brandenburg, Alsó-Szászország és Szászország tartományokban.

Tavaly augusztusban a rendőrség vetett véget a HDJ egyik nyári táborának az ország északkeleti részén. Az ifjúsági szervezet a mecklenburg-elő-pomerániai Hohen Sprenz község mellett, idilli körülmények között, egy erdei patak mentén állította fel a 8 és 14 év közötti gyerekeket elszállásoló sátrakat, ahol a rendőrség többek között horogkereszttel díszített törölközőket, náci propagandát tartalmazó könyveket és hangfelvételeket talált.

A német belügyminisztérium tavaly októberben folytatott vizsgálatot a "hazafias fiatalok" ellen, és bizonyítékokat talált arra, hogy a több száz taggal rendelkező szervezet működése alkotmányellenes.