Elnyelt a tenger egy aranyérccel megrakott hajót

Vágólapra másolva!
Arany- és ezüstérccel megrakott hajónak veszett nyoma Argentína déli partjainál. A Polar Mistet egy viharban hagyta magára legénysége, majd másnap - amikor egy másik hajó vontatókötélre vette - elsüllyedt. Az eset körülményeit rendőrök vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes módon tűnt el egy nemesfémekkel megrakott hajó az Argentínához tartozó Magellán-szorosban még január közepén. Az esetet a rendőrség vizsgálja.

A chilei zászló alatt hajózó Polar Mist halászhajóból átalakított teherhajó rakterében kilenc tonna arany- és ezüstércet szállított, több mint 4,8 milliárd forint értékben, amikor heves viharba került. A tízméteres hullámok közepette a hétfős legénység elhagyta a hajót: az argentin parti őrség egyik helikoptere vett föl őket.

A motorokat nem állították le, hogy elkerüljék az üzemanyag tengerbe kerülését. Pár órával később a parti őrség egyik helikoptere látta, amint a hajót vontatókötélre veszi az ugyancsak chilei Beagle vonatató, amely az argentin parti őrség felszólítására Río Gallegos kikötője felé kezdte húzni a 23 méteres aranyhajót. Oda azonban már nem érkezett meg - írja a brit Guardian.

Az éjszaka során ugyanis - a másik hajó kapitánya szerint - elsüllyedt a Polar Mist. A kapitány azt állította, hogy előtte hevesen kilengett jobbra-balra, majd a parttól 40 kilométerre elnyelte a 80 méter mély víz. Az esetről nem készültek fényképek, sem arról, ahogy lekapcsolják róla a drótkötelet, sem arról, ahogy elsüllyed a bárka. A hajó két patagóniai bányából hozta a nemesfémeket, és eredetileg a chilei Punta Arenasba tartott. A szállítmány végcélja egy svájci nemesfémkohó lett volna.

A két érintett hajó kapitányát kihallgatták a rendőrök, miközben minden más hajónak megtiltották, hogy megközelítse a Polar Mist állítólagos hullámsírjának környékét. Már szervezik az értékes szállítmány kiemelését, a hajó tulajdonosai felvették a kapcsolatot a chilei Nautilus Sermares tengeralatti mentőtársasággal.

"Egyelőre semmi sem utal bűncselekményre; egy hajó elhagyása ilyen körülmények közepette: hát a természet erősebbnek bizonyult az embernél, de az ügy még nincs lezárva" - idézte a Mercopress hírügynökség az ügy vizsgálóbíráját.