Bekerült az első nő a szaúdi kormányba

Vágólapra másolva!
Először került be nő Szaúd-Arábia kormányába, az uralkodó oktatási miniszter-helyettessé nevezte ki Nura al-Fajezt. Az ultrakonzervatív országban a nők csak egy férfi családtag engedélyével utazhatnak, dolgozhatnak és házasodhatnak.
Vágólapra másolva!

Első ízben került be nő Szaúd-Arábia kormányába: Abdallah uralkodó szombaton átalakította a kormányát, ennek keretében Nura al-Fajez személyében egy nőt nevezett ki oktatási miniszter-helyettessé. Az Al-Arabíja hírcsatorna szerint al-Fajez a nők oktatásával kapcsolatos ügyekért felel majd, a posztot most hozta létre az uralkodó.

Nura al-Fajez kinevezése komoly előrelépés az ultrakonzervatív Szaúd-Arábiában, ahol a nők csak akkor utazhatnak, dolgozhatnak, házasodhatnak, és akkor kérhetnek orvosi kezelést, ha azt családjuk valamelyik férfitagja engedélyezi.

A mostani volt az első kormányátalakítás Abdallah 2005-ös trónra kerülése óta, hasonló jelentős átalakítások ritkák Szaúd-Arábiában. Ennek keretében új vezető került az oktatási, az igazságügyi, a tájékoztatási és az egészségügyi minisztérium élére. Személycsere történt a jegybank élén is, és leváltották a komoly befolyással bíró vallási rendőrség eddigi ultrakonzervatív vezetőjét, Ibrahim al-Gait sejket, valamint a szaúdi legfelsőbb bíróság elnökét. Ez utóbbi, Száleh al-Lihedán sejk tavaly komoly felháborodást keltett az arab világban azzal a fatvájával (vallási rendeletével), amely szerint meg lehet ölni az "erkölcstelen adásokat sugárzó" műholdas televíziók tulajdonosait.