Vágólapra másolva!
Lefejezések, elektrosokk, csonkítások, eszméletlenre verések, kivégzések, bandaháborúk: egyre jobban beszivárognak az Egyesült Államokba a mexikói drogkartellek és velük együtt az erőszak is elszabadult több helyen. Az eszközökben nem válogató bandák ténykedése tavaly 5000 mexikói életét oltotta ki.
Vágólapra másolva!

Kezd begyűrűzni az Egyesült Államokba a mexikói drogkartellek erőszakhulláma. A hatóságok szerint ez nemcsak a mexikói határ menti településeken érezhető, hanem onnan több száz, sőt ezer kilométerre is. Már az alaszkai vagy a bostoni piacot is készülnek meghódítani és felosztani a kartellek.

"Az erőszak követi a drogokat" - mondta az AP-nek David Cuthbertson, a texasi El Paso FBI-megbízottja. Az erőszak sokféle formát ölt: a kisebb dílerek fenyegetése és elrablása, a droggal vagy bevétellel elszámolni nem tudó kartelltagok befenyítése veréssel, összecsapások az embercsempészekkel a határon átvezető illegális és titkos utak használatáért.

A mexikói oldalon tavaly a katonaságot vetette be a kormány a kartellek megfékezésére, de egyelőre esélytelenek erőfeszítéseik. Magukat a rendőröket is ugyanúgy megtámadják, megcsonkítják és holttestüket figyelmeztetésként küldik vissza.

"Képesek bármit megtenni" - állítja Rusty Payne, a washingtoni Drogügyi Végrehajtó Igazgatóság (DEA) szóvivője. "Ha fejeket akarsz levágni, tedd őket egy hűtőtáskába, majd rakd ki egy rendőrség környékén, vagy gurítsd be a fejet egy diszkóba, és rakd fel a lefejezést a Youtube videómegosztó weboldalra figyelmeztetésként" - beszélt a kartellek módszereiről.

Augusztusban például öt férfit találtak a rendőrök az alabamai Birminghamben - mind az ötnek el volt vágva a torka, előtte pedig elektrosokkal kínozták őket. A gyilkosság oka egy 400 ezer dolláros tartozás volt.

A mexikói határtól 241 kilométerre fekvő Phoenix városában az utóbbi években több száz emberrablást jegyeztek fel a hatóságok. Atlantában, ami még messzebb van a határtól, szintén elszaporodtak a feltehetően mexikói bandák által elkövetett bűncselekmények. Sok áldozat nem mer a rendőrséghez fordulni, így a pontos számukról nincsenek becslések.

Rodney G. Benson, a DEA atlantai ügynöke is beszámolt egy esetről, melyben egy férfit találtak egy falhoz láncolva, felpeckelt szájjal egy házban. Ő a hírhedt Gulf Cartelnek (Öböl Kartell) tartozott 300 ezer dollárral. Ha az ügynökök nem érkeznek meg, akkor Benson szerint "biztos megölték volna."

Arizona állam és a georgiai Atlanta a kartellek által legsúlyosabban sújtott helyek az Egyesült Államokban, hiszen ezek a drogkereskedelem legfőbb elosztóközpontjai. Hiába ontottak eddig az amerikai hatóságok dollármilliókat a probléma kezelésére, egyelőre nem látszik a hatás. Atlantát egyenesen "az új délnyugati határnak" hívják, utalva a biztonsági helyzetre. Érdekes, hogy a mexikói határon fekszik ugyanakkor El Paso, amely az USA egyik legbiztonságosabb települése (pedig 600 ezres metropolisz), köszönhetően a tengernyi határőrnek.

Mexikóban a helyzet nem javul. 2008-ban ötezer embert öltek meg országszerte a drogharcokban - ebben benne van a kormánycsapatokkal vívott csaták sora is. Az Egyesült Államokban jelenleg 230 városról tudnak, amelyben jelen van valamelyik mexikói drogbanda. A kartellek fegyvereik 95 százalékát az USA-ból szerzik be, a kábítószer eladásából pedig évi átlag 28,5 milliárd dolláros profitra tesznek szert.