Ötödik napja küzdenek a hólepellel a britek

Vágólapra másolva!
Egymillió iskolás élvezhet rövidített tanítási hetet, ugyanakkor több tízezer otthonban nincs áram Anglia nyugati részében az ötödik napja tartó havazás miatt. Helyenként félméteres a friss hóréteg, autópályákat, repülőtereket zártak le, hóban ragadt autósok tucatjait kellett kimenteni, miközben a brit közútkezelők kifogynak az útszóró sóból.
Vágólapra másolva!

Ötödik napja küzd a havazással Nagy-Britannia, pénteken ismét fennakadások voltak a közúti vasúti és légi közlekedésben egyaránt. Több ezer iskolát is be kellett zárni, egymillió iskolás élvezhette a rövid tanítási hetet.

A legsúlyosabban az ország nyugati és Wales déli részét érintette a hóesés, amely helyenként erős hideggel is párosul, Skóciában mínusz 9 Celsius fokot is mértek. A Severn folyó több hídját le kellett zárni, miután a hídszerkezetről lezuhanó jégdarabok több autó szélvédőjét is betörték. A devoni Okehamptonban 55 centiméternyi hó hullott, Devonban és Somersetben számos falut zártak el a hótorlaszok, és még mindig havazik - jelentette a BBC News. Anglia nyugati részén 21 ezer otthon maradt áram nélkül a rendkívüli időjárás miatt pénteken.

A brit közútkezelőt elborítja a munka, és figyelmeztettek, hogy útbiztonsági válságot okoz az útszóró sóhiány. Egyes helyeken már csak 2-3 napra elegendő tartalék van. Úton van azonban már a segítség, Spanyolországból 40 ezer tonna érkezik hajón, de már Németországból is útnak indítottak egy hajórakomány sót. Jövő szerdára várják őket. Az írországi Carrickfergus sóbányáját csúcsra járatják.

A mentőegységek csütörtökön 200 hóban rekedt autóshoz vonultak ki az A38-as autópályán, az A386-oson pedig a hadsereg szedett össze további 60 embert. Sokan közülük átmeneti menedékhelyeken voltak kénytelenek meghúzni magukat. A cornwalli Camelford közelében egy fiatal pár 12 órán keresztül volt foglya felborult autójának. A rendőrség hat órán keresztül kereste őket.

A bristoli reptért bezárták, a vonatok közül sok nem közlekedik, számos buszjáratot is visszahívtak, a lutoni repülőtéren ugyan újraindult a forgalom, de késésekre kell számítani. A brit autópálya-kezelő arra figyelmeztetett, hogy az autósok ne induljanak útnak Anglia nyugati részében.