Újabb rakétát lőttek Gázából Izraelre

Vágólapra másolva!
Az izraelieknek a Gázai övezet elleni offenzívája után meghirdetett tűzszünet óta először lőttek a palesztinok - feltehetően a Hamász szervezet fegyveresei - rakétát Izrael területére. Tony Blair volt brit miniszterelnök eközben azt sürgeti, hogy vonják be a Hamászt a békefolyamatba.
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetből újabb rakétát lőttek ki Dél-Izraelre szombaton reggel palesztin fegyveresek, de az Askelon városa mellett lakatlan területre csapódott, nem követelt áldozatokat. Az izraeli hadsereg közlése szerint Grad típusú, 122 milliméteres lövedéket lőttek ki, ami jeruzsálemi megítélés szerint azt valószínűsíti, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet fegyveresei hajtották végre a támadást.

A január 18-án - amikor az izraeli hadsereg 22 napos offenzívája után kivonult a Gázai övezetből - meghirdetett tűzszünet óta több kisebb incidens történt, de két hete most először lőttek ki Izraelre Grad típusú rakétát. Izrael általában hasonló rakétatámadásokra úgy válaszol, hogy Hamász-célpontokra mér csapást palesztin területeken.

Be kell vonni a Hamászt valamilyen módon a közel-keleti békefolyamatba, mert a Gázai övezet elszigetelésének politikája nem járható út a rendezésben - jelentette ki Tony Blair, a közel-keleti rendezést elősegíteni hivatott "kvartett" (az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország) különmegbízottja.

Utalt arra, hogy hasonlóan kellene megközelíteni a Hamásszal való párbeszédet, mint ahogyan azt annak idején a brit kormány Észak-Írországban tette. "Az az alapvető felfogásom, hogy egy ilyen helyzetben mindenkivel szót kell érteni" - tette hozzá. Kiállt mindazonáltal a "kvartett" álláspontja mellett, mely szerint nem folytatnak a Hamásszal sem hivatalos, sem nem hivatalos tárgyalásokat, amíg a szervezet nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izrael államot.