Nyolc éven át a bolondját járatta egy arisztokrata családdal egy brit csaló

Vágólapra másolva!
Kiszabadult egy francia arisztokrata család 11 tagja egy oxfordi férfi fogságából. A Védrines család tagjai elhitték, hogy egy titkos, a "legfőbb gonosz" ellen küzdő rend tagjai, és nyolc évre önként zárták el magukat a külvilágtól. A vagyonuk közben szellemi vezetőjükhöz vándorolt, akit a francia rendőrség sokáig nem tudott meggyanúsítani, mivel a család tagjai nem akartak tanúskodni ellene.
Vágólapra másolva!

Egy francia arisztokrata család három generációjának tagjait tartotta fogva egy szektavezér, Thierry Tilly, aki a hatóságok szerint a család vagyonát akarta megszerezni. A brit Independent szerint a Védrines család legalább nyolc tagja - 24-96 éves korúak - kész tanúskodni az állítólagos guru ellen, ki egyszerre mondta magát pénzügyi zseninek, kémnek és egy régi titkos társaság tagjának.

Tillynek a francia hatóságok szerint már évekkel ezelőtt sikerült meggyőznie a Védrines családot - a délnyugat-franciaországi protestáns nemesség leszármazottait - arról, hogy mindannyian egy ősi, titkos rendbe, a L'Equilibre du Monde-ba ("A Világ Egyensúlya") tartoznak. A rend ősi küldetése a "legfőbb gonosz" elleni harc, és az emberiség megvédelmezése - állította Tilly.

Tilly hatására a család 11 tagja 2001 szeptemberében gyakorlatilag bezárkózott a Bordeaux-tól keletre fekvő családi kastélyba, önként elzárták magukat a külvilágtól, feladták foglalkozásukat. Bár a francia rendőrségnek bizonyítékai voltak arra, hogy a család vagyonából 5 millió euró Tilly számlájára vándorolt, nem tehetett lépéseket Tilly ellen, mert a Védrines család tagjai ezt nem kifogásolták. 2006-ban a család Oxfordba költözött - Tilly lakásába -, ahol elszigetelve éltek, és megalázó munkákat vállaltak, kerestük 90 százalékát átadva Tillynek.

A brit férfi Védrines családra gyakorolt hatását végül két embernek sikerült megtörnie, egy pszichológusnak és egy bordeaux-i ügyvédnek, Daniel Picotinnak, aki többször küzdött már különféle szekták ellen.

Az önként vállalt elzártságot Christine de Védrines hagyta el idén márciusban, majd visszautazott Franciaországba. A rendőrségnek elmondta, hogy egy sötét szobában kellett élnie, és többször meg is verték. Erre a bánásmódra Tilly szerint azért volt szükség, hogy előhívják Christine tudattalanjából a templomos lovagok "elveszett kincsének" helyét (a középkori lovagrendet a francia királyságban 1307-ben számolták fel).

A rendőrség ezután döntötte el, hogy elegendő alapja van Tilly elfogására és meggyanúsítására, ezért európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tillyt végül októberben tartóztatták le Svájcban egy repülőgépen, és gyorsított eljárásban adták ki Franciaországnak, ahol emberrablással és kínzással is gyanúsítják. Letartóztatása előtt három családtagnak már sikerült megszöknie az oxfordi fogságból, a többiek októberben szabadultak.

Ketten - köztük egy egykori nőgyógyász, aki Oxfordban kertészként dolgozott - már visszatértek Franciaországba, és bejelentették, hogy tanúskodnak majd a Tilly elleni perben. Az Independent szerint hat családtag ugyanakkor - köztük a legidősebb, egy 96 éves asszony - nem hajlandók visszatérni Franciaországba, így feltehetően meghiúsul találkozásuk a régen elhagyott rokonokkal.

Egyikük az 58 éves Jean Marchand csaknem tíz éven át próbált küzdeni Tilly ellen, mióta családja 2001-ben teljesen megszakította vele a kapcsolatot, mondván, ő "a gonosz ügynöke". 55 éves exfelesége, 32 éves lánya és 30 éves fia Angliában akartak maradni. "Még nem akarják elhagyni Angliát, és nem akarnak találkozni velem. Nagyon sajnálom, mert jó lett volna együtt tölteni a karácsonyt és az újévet" - mondta a férfi az Independentnek.

"Legalább kiszabadultak a mentális fogságból. Most már láthatják, hogy ebben a történetben ki a jó és ki a rossz. Ez óriási lépés, de még hosszú időbe telik majd, amíg feldolgozzák a szégyent, hogy hittek egy csalónak, és elpocsékolták az életük egy részét" - tette hozzá.