Lövése sincs az USA-nak, hol van bin Laden

Vágólapra másolva!
Oszama bin Ladenről nem tudni semmit, az Egyesült Államok évek óta nem szerzett hollétéről megbízható információt - derült ki egy Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel készített tévéinterjúból. Egy elfogott tálib ugyan azt állította, hogy tudja hol volt 2009 elején bin Laden, azonban Gates kacsának minősítette az erről szóló sajtóhíreket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak évek óta nincs információja arról, merre rejtőzik Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter az ABC Newsnak vasárnap. "Szóval nem tudjuk tényszerűen, hol van Oszama bin Laden. Ha tudnánk, elfognánk őt" - jelentette ki tömören Gates.

Azért kényszerült magyarázkodásra a védelmi miniszter, mert egy múlt heti sajtóhír szerint egy elfogott tálib azt állította, hogy vannak információi arról, hogy az al-Kaida vezetője Afganisztánban járt tavaly. Gates azonban kijelentette: nem tudja megerősíteni a hírt. Ezután az ABC News This Week műsorvezetője rákérdezett, hogy mennyi ideje, hogy utoljára hírt kapott a védelmi minisztérium bin Laden hollétéről, mire Gates azt felelte: "Úgy gondolom, több éve".

A tálib fogoly azt állította, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt találkozott bin Ladennel - emlékeztet a BBC. Január-február környékén pedig az al-Kaida-vezér egyik bizalmasával sikerült találkoznia. Szerinte az amerikai robotrepülőgépes támadások miatt már rég elmenekült bin Laden Pakisztánból, Afganisztánban van, és jó egészségnek örvend. Juszuf Raza Gilani pakisztáni elnök is kijelentette már, nincs információjuk róla, hogy bin Laden még Pakisztánban lenne.

Az Egyesült Államok növelni akarja az Afganisztánban állomásozó csapatai számát, Barack Obama elnök a héten szerdán jelentette be 30 ezer amerikai katona Afganisztánba küldését. Ehhez a NATO többi országa is csatlakozik, 7000 katonát küld a katonai szervezet, ebből 200-at Magyarország.