Kivégeztek egy drogcsempész brit férfit Kínában

Vágólapra másolva!
A brit diplomácia tiltakozása ellenére kedden kivégeztek egy brit férfit Kínában, akit drogcsempészés miatt ítéltek halálra. Családja szerint a férfinak pszichés problémái voltak.
Vágólapra másolva!

Kedden kivégezték Kínában azt az 53 éves brit férfit, akit kábítószer-csempészés vádjával ítéltek halálra. A brit diplomácia az utolsó pillanatig harcolt Akmal Shaikh éltének a megmentéséért és a családja is a végsőkig tiltakozott.

London szerint a férfi mentálisan beteg volt, ezért nem szabadott volna kivégezni. Családja azt mondta, hogy a férfi bipoláris zavarban szenvedett. Hozzátartozói szerint becsapták, amikor rávették, hogy vigyen egy bőröndöt, ami nem volt az övé. Ezt szúrták ki a kínai hatóságok 4 kiló heroinnal az észak-nyugati Urumcsiban, 2007 szeptemberében. Lánya azt állítja, apját drogcsempészek környékezték meg Lengyelországban, akik elhitették vele, hogy popsztárrá teszik Kínában. A férfinak három gyereke volt.

A kínai igazságügyi szervek nem találták meggyőzőnek az elítélt egészségi állapotára vonatkozó érvelést. Gordon Brown brit miniszterelnök a leghatározottabban elítélte honfitársa kivégzését, a család mindenkinek köszönetet mondott, aki megpróbált segíteni a férfinak.

Brit diplomáciai források szerint a férfivel valószínűleg halálos injekció végezett. A BBC szerint a testét nem fogják kiadni az Egyesült Királyságnak, de mivel iszlám vallású, 24 órán belül eltemetik. A férfi az első EU-polgár, akit az elmúlt 50 évben Kínában kivégeztek - írja a BBC.