Hatezer rendőrt vezényeltek Athén utcáira

Vágólapra másolva!
Vasárnap lesz egy éve annak, hogy Athénban rendőrök lelőttek egy 15 éves fiút. A fiatal halála után súlyos zavargások robbantak ki Görögország több városában. Az évforduló előtt a görög kormány zéró toleranciát hirdetett azokkal szemben, akik újrakezdenék az erőszakos zavargásokat, és rendőrök lepték el Athén utcáit.
Vágólapra másolva!

Több mint hatezer rendőrt vezényeltek a görög főváros utcáira a hétvégére. A rendkívüli készültséget azért rendelték el a hatóságok, mert most egy éve lőtt agyon Athénban egy rendőr egy 15 éves fiút, aminek következményeként az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásai robbantak ki tavaly Görögország több városában.

2008. december 6-án érte halálos lövés a fiút, aki a hatóságok szerint egy csoport tagjaként rendőrökre támadt. A hivatalos verzió szerint kövekkel és benzines palackokkal felszerelkezett fiatalok egy csoportja rontott rá egy rendőrautóra, amelyből egy rendőr lövést adott le, és a golyó mellkason - más források szerint gyomron - találta az egyik támadót, a 15 éves fiút. Kórházba szállították, de már nem sikerült megmenteni az életét. Halálának hírére több száz szélsőbaloldali fiatal kezdett randalírozni Athén központjában. Kirakatüvegeket zúztak be, autókat gyújtottak fel. Az erőszakos megmozdulások később megismétlődtek, és más városokra is átterjedtek.

Az évforduló közeledtével több iskolában és egyetemen a diákok demonstrációkat tartottak. A görög kormány közben zéró toleranciát hirdetett azokkal szemben, aki az évfordulót kihasználva erőszakra vetemednek. "Világos üzenetet akarunk küldeni: nem tűrjük az erőszakot és a terror-jeleneteket Athénban, mert a fővárost nem adjuk át a vandáloknak" - mondta az egyik kormánytag.

A görög kormányfő Athén polgáraihoz, a politikai vezetőkhöz, és a diákvezetők intézett üzenetében arra kért mindenkit, hogy védjék meg Athént. Sok helyen bedeszkázták az üzleteket a kereskedők, bár helyszíni jelentések szerint vannak olyanok, akik nyitva tartanak, mert szerintük nem lesz annyira durva a helyzet, mint egy éve.

A 15 éves áldozat, Alexandrosz Grigoropulosz szülei és barátai istentiszteletet tartanak szombaton. Előzőleg a családtagok nyugalomra szólítottak fel mindenkit, de máris terjed a jelmondat Athénban: "Nem felejtünk, nem felejtünk!"- közölte a BBC. A rendőrség szerint külföldről is jönnek tüntetők, például Olaszországból, Franciaországból, és más európai országokból.

A 15 éves fiú lelövése miatt két rendőr ellen emeltek vádat. A perük előreláthatólag a jövő elején kezdődik.